Foto: Sanjin Debelić/Glas otoka/arhiva
GLAS OTOKA RAB

U Loparu na Rabu provaljeno u obiteljsku kuću, policija poziva na povećani oprez

Nepoznati počinitelji provalili su u obiteljske kuće u Loparu na Rabu i na području Kastva, te iz njih otuđili novac, nakit i druge predmete vrijednosti nekoliko stotina tisuća kuna, javlja PU primorsko-goranska.

Policija je proteklih dana zaprimila dvije prijave o počinjenju kaznenog djela teške krađe provaljivanjem pa poziva građane na povećani oprez i poduzimanje mjera samozaštite. Procjenjuje se da su ovim kaznenim djelima dva hrvatska državljana ukupno oštećena za nekoliko stotina tisuća kuna. Kako navode iz policije, u tijeku je intenzivna potraga za počiniteljima i otuđenim predmetima.

Kako ne bi postali žrtvom ove vrste kaznenih djela, građanima savjetuje se sljedeće:

-Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
-Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
-Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
-Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
-Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da niste u kući,
-Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
-Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
-Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
-Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,

Policija napominje, ukoliko provalnika zatečete na djelu, vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija stoga provalnika ne pokušavajte uloviti, već odmah pozovite policiju na broj 192! Ako provalnika niste zatekli u domu, također pozovite policiju. Predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")