Press/Vlada RH
COVID19 POLITIKA

Plenković pozvao građane da se cijepe odmah, ne da čekaju jesen

Premijer Andrej Plenković, u četvrtak 22. srpnja, na početku sjednice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu komentirao je trenutnu epidemiološku sutuaciju. Naglasio je da je u zadnjih tjedan dana osjetniji porast broja zaraženih, odnosno koronavirusom zaraženo je 871 osoba.

“Brojevi te tjedne zaraze su i dalje troznamenkasti. No, trebamo biti vrlo oprezni s obzirom na turističku sezonu, s obzirom na ono što cijelo vrijeme nastojimo istaknuti u našoj komunikaciji prema našim sugrađanima i javnosti”, rekao je Plenković.

Dodao je da je porast broja zaraženih uočljiv dalmatinskim županijama koje su turističke destinacije te će Nacionalni stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze i kako bi se na taj način kontrolirali događaji s većim brojem ljudi te omogućilo održavanje turističke sezone.

“Vlada vodi računa o zdravstvenom aspektu, turističkom, ekonomskom, financijskom i društvenom. Moramo gledati cjelinu te odgovornosti”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je vrlo važna uloga lokalnih i županijskih stožera. Spomenuo je da što se tiče cijepljenja u Hrvatskoj se jučer prešao broj od 1,6 milijuna cijepljenih prvom dozom te se bližimo ukupnom broju od 48 posto cijepljenih odraslih osoba. Pozvao je građane koji se dvoje oko cijepljenja da se informiraju i da se cijepe jer, kako je rekao, cjepiva ima u izobilju. Posjetio je da je Vlada na prošloj sjednici donijela odluku da se mogu besplatno cijepiti svi hrvatski građani koji nemaju zdravstveno osiguranje te Hrvati iz BiH i drugih dijelova svijeta kao i ostali stranci.

Plenković je spomemuo kako od 100 posto osoba koje su u zadnje vrijeme zaražene i hospitalizirane, njih 94 posto nije bilo cijepljeno. Poručio je da sve osobe koje se ne cijepe dovode sebe u rizik, a taj rizik može završiti fatalno.

“Razumijem da smo svi skupa umorni i od virusa, pandemije, mjera i drukčijeg načina života, ali bitno je da sada jednom dozom samodiscipline, paženja te uvažavanja glavnog i osnovnog mjerila, a to je fizička distanca prođemo kroz ljeto s što većim dolaskom turista i s što manjom zarazom. Od nas očekuje cijeli turističko-ugostiteljski sektor da ne dođe do skraćivanja sezone i molim da svi pomognu cilju koji je jako važan”, istaknuo je Plenković. Poručio je da se svi trebaju cijepiti sada, a ne čekati jesen.

Vlada je sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih. Prvi takav zakon je donesen 2007. godine, a nakon 14 godina donošenjem novoga zakona želi se pomoći niže obrazovanim osobama u stjecanju boljeg socijalnog statusa te će se i zadovoljiti potrebe tržišta rada.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je rekao kako je jedan od bitnih ciljeva u narednom razdoblju povećanje broja odraslih osoba koje su uključene u cjeloživotno učenje, naročito one s niskom razinom obrazovanja.

“Na taj način ćemo ostvariti zadani cilj u Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, a to je izjednačavanje sudjelovanje odraslih u cjeloživotnom obrazovanju na europski prosjek”, istaknuo je Fuchs.

Dodao je da u Hrvatskoj je svega 3,5 posto osoba uključeno u cjeloživotno obrazovanje dok je prosjek Europske unije 10,8 posto.

Ministar Fuchs je pojasnio kako je jedna od najznačajnijih promjena tog zakona financiranje obrazovanja odraslih i cjeloživotnog obrazovanja putem vaučera, i to onih programa koji su usklađeni s potrebama gospodarstva.

“Time će se osigurati da svaka osoba kojoj nedostaju vještine za pronalazak posla ili zbog nedostatka vještina prijeti gubitak posla se dodatno obrazuje uz financiranje ili sufinanciranje od strane države. Radi se o projektu Ministarstva rada i za potrebe uvođenja vaučera sustava u sklopu Nacionalnog programa oporavka ovo ministarstvo predviđa iznos od 300 milijuna kuna, a sudjelovat će oko 30 tisuća korisnika do 2026. godine”, rekao je ministar Fuchs.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")