Foto: Press/IŽ
HRVATSKA

Kuća kaštela u Momjanu kao čuvar i promotor vrijedne kulturne baštine kaštela u Istri

U Bujama je u tijeku vrijedan projekt rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana “Leonardo da Vinci” Buje, čiji su investitori Istarska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Talijanska Unija, a trebao bi biti okončan do rujna 2022.

Foto: Press/IŽ

Ukupna vrijednost investicije zajedno s opremanjem i ostalim troškovima procjenjuje se na 24 milijuna kuna.

Gradilište je danas obišao istarski župan Boris Miletić, u pratnji zamjenice župana Jessice Acquavita, gradonačelnika Buja Fabrizija Vižintina i pročelnika Kabineta župana Ivana Glušca, kako bi se upoznao s tijekom radova o čemu ga je izvijestio Darvin Žufić, direktor tvrtke Vladimir Gortan d.d. Pazin koja izvodi radove.

Prilikom radnog posjeta Bujama, župan Miletić i suradnici obišli su i djelatnike izdvojenih radnih mjesta Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, te Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, odnosno preuzete djelatnike nekadašnjeg Ureda državne uprave.

Uslijedilo je Potpisivanje Ugovora o izvođenju radova Rekonstrukcija građevine gospodarske namjene – Kuća istarskih kaštela, u Gradskoj vijećnici Grada Buje. Ugovor su potpisali župan Miletić i direktor Žufić iz tvrtke Vladimir Gortan d.d., a odnosi se na financiranje II faze građevinsko obrtničkih radova na Kući istarskih kaštela u Momjanu u iznosu od 1.735.487,50 kuna. Radi se o nastavku I faze izgradnje Kuće istarskih kaštela, koja je financirana sa sveukupno 2.665.749,57 kuna za radove i povezane usluge.

Izgradnju zajednički financiranju Grad Buje i Istarska županija, dok će opremanje prostora, multimedijska oprema i aktivnosti financirati kroz TAKE IT SLOW projekt. Sami radovi bi trebali biti okončani do kraja godine, nakon čega slijedi opremanje.

Konceptualno rješenje posjetiteljsko – interpretacijskog centra Kuća Istarskih kaštela usmjereno je na višejezičnu multimedijsku interpretaciju koja pruža čitavu paletu inovativnih načina na koje centar može doprijeti do različitih ciljanih grupa turista s posebnim naglaskom na pristupačnost osobama s posebnim potrebama. Interaktivnost postava donosi angažiranost posjetitelja i prezentaciju sadržaja inovativnom tehnologijom, kao što je 3D rekonstrukcija, animacija 360ᵒ videa prilagođena VR naočalama, virtualne ture po odabranim revitaliziranim kaštelima, komunikacija prilagođena osobama s posebnim potrebama kao što su natpisi na Brailleevom pismu i 3D modeli kaštela.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")