Foto: Press/PGŽ
POLITIKA

Dobitnici ‘Suncokreta ruralnog turizma’ primljeni kod primorsko-goranskog župana

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina primio je dobitnike nagrade “Suncokret ruralnog turizma 2020.” s područja Primorsko-goranske županije.

Ispred PZ Vrbnik prijemu je sudjelovao enolog Marinko Vladić, predsjednica Udruge Plodovi gorja Blažica Sveticki, predsjednik Udruge Halubajskih zvončara Damir Host i Bojan Šenkinc kao predstavnik projekta “Gorski kotar bike tour”.

“Suncokret ruralnog turizma“ natječaj je kojeg organizira Udruga” Klub članova selo“ u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Hrvatskom gospodarskom komorom, a nagrada se dodjeljuje već osam godina za izvrsnost na području ruralnog turizma.

Čestitavši dobitnicima, župan je istaknuo kako taj kraj ima svoju raznolikost i u raznim segmentima turističke ponude od proizvodnje hrane, pića, suvenira, običaja.

“Stvarno smo možda najraznolikija županija u Republici Hrvatskoj. Imamo iznimno bogatu kulturno-povijesnu baštinu i čitav niz vrijednih ljudi koji se bave svojim djelatnostima. Nismo neka kvantiteta, ali smo zato kvaliteta. Zahvaljujem svima prijavljenima, vjerujem da je ova nagrada poticaj, a hvala i gđi Katici na organizaciji natječaja“, naglasio je Komadina.

Dijana Katica, predsjednica Kluba članova selo, udruge koja je organizirala natječaj, u svom je obraćanju istaknula ugodno iznenađenje s brojem prijava koje su stigle prošle jeseni, njih čak 125 iz cijele Hrvatske.

“Ovo je osmo izdanje natječaja i jedinstvenog nacionalnog projekta Suncokret ruralnog turizma, a
nagrade se odnose na 2020. godinu“, rekla je Katica te navela da se nagrade dodjeljuju u sedam kategorija, a ocjenjuje ih trinaesteročlana komisija koju čine stručnjaci iz različitih područja.

Posebno je pohvalila prijave iz Primorsko-goranske županije, kojih je ove godine bilo deset, a čak pet je odnijelo nagradu.

“To nije iznenađenje budući da svake godine prijave iz PGŽ ostvaruju visoke ocjene inredovito bivaju nagrađene”, rekla je.

“Poljoprivredna zadruga Vrbnik“ dobila je srebrnu povelju u kategoriji” Vinski turizam“, projekt “Gorski kotar bike tour“ dobio je brončanu povelju u kategoriji” “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“, kao i” “Robinzonski smještaj u indijanskim šatorima, Ranch Čargonja“ u kategoriji” Tradicijska (ruralna) domaćinstva“. Posebna priznanja dobili su Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara za tradicijske manifestacije “Plodovi gorja“ i Udruga Halubajskih zvončara za “Ophod halubajskih zvončara“.

Najavljujući buduće aktivnosti, Dijana Katica osvrnula se na natječaj koji će od sljedećeg izdanja postati međunarodni, a dogovoren je čitav niz promotivnih aktivnosti u inozemstvu na kojima će se predstavljati svi do sada nagrađeni sudionici.

“Zahvaljujemo Županiji koja nas je prijavila i prepoznala da radimo nešto dobro i korisno, a naravno i gđi Katici i suradnicima koji su vidjeli da smo vrijedni te da se trudimo i radimo”, rekla je u ime nagrađenih Blažica Sveticki iz Udruge Plodovi gorja.

Irena Peršić Živadinov, ravnateljica TZ Kvarnera, zahvalila je organizatorima na doprinosu promociji turizma i autohtone lokalne ponude.

“TZ će sa zadovoljstvom i veseljem i dalje promovirati vaše aktivnosti, vi ste ponos našega kraja“, zaključila je Peršić Živadinov uz čestitke nagrađenima i organizatorima.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana Petar Mamula i privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")