HRVATSKA

Održana komemoracija za Silvija Tomaševića

Kolege i prijatelji su se u srijedu 21. srpnja na komemoraciji u Novinarskom domu u Zagrebu oprostili od Slivija Tomaševića, nagrađivanoga vanjskopolitičkog novinara, koluministe te dugogodišnjeg dopinika Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana.

Foto: Ivana Vranješ

Ugledni novinar je preminuo u nedjelju u Rimu od posljedica teške bolesti, a o datumu pogreba koji će biti u Zagrebu javnost će biti naknadno obaviještena.
U prigodnom govoru predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je istaknuo kako će vjerojatno proći još dugo vremena da se u novinarstvu pojavi netko tko bi bio sličan pokojnom Silviju Tomaševiću.

“Teško je opisati ljudsku, profesionalnu veličinu kakva je bio Silvije Tomašević. Mnogi su blisko surađivali s njim, ali oni koji ga nisu poznavali imali su osjećaj kao da ga znaju. Silvije Tomašević je kao malo tko ušao u domove ljudi koji su ga slušali, čitali i gledali”, ustvrdio je Zovko.

Naglasio je da je Tomašević svojim novinarskim radom kao nitko dosada generacijama Hrvata približio Italiju i Talijane, te je spomenuo da je unatoč opakoj bolesti radio do zadnjeg trenutka.

Zovko je podsjetio da je Tomašević 50 godina radio kao novinar i, kako je rekao, novinarstvo je jedna velika emocija. Dodao je da na toplinu riječi nisu mogli ostati ravnodušni svi oni koji su gledali, slušali ili čitali Tomaševića.

“Bio je putokaz mojoj generacij, generacijama prije, a i poslije mene, posebice kolegama i kolegicama koji su se bavili vanjskom politikom, na pitak i razumljiv način”, rekao Zovko.

Naglasio je da je Tomašević bio neposredan, spreman uvijek da pomogne mladim kolegama.

“Hvala mu na svemu što dao našoj profesiji, što je pokazao ljudsko lice naše profesije i zlatnim slovima će biti zauvijek upisan u hrvatsko novinarstvo, a vjerojatno i novinarstvo susjedne Italije” istaknuo je Zovko.

Poručio je da je Tomašević učinio na zbližavanju Hrvatske i Italije više nego neki političar te će ga kolege i Hrvatsko novinarsko društvo, čiji je 38 godina bio član, zauvijek pamtiti. U ime svih članova HND-a, Zovko je izrazio sućut obitelji Tomašević.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić je u svom govoru rekao da je otišao veliki čovjek, profesionalac i gospodin.

“Silvije Tomašević je bio čovjek, gospodin i profesionalac. Možemo zamijeniti rijeći na bilo koji način, ali uvijek ostaje isto, da je Tomašević na svoj poseban način bio svjetlost, jedna vodilja generacijama ‘večernjakovaca'”, ali i cijelog niza drugih redakcija s kojima je surađivao posljednjih godina” izjavio je Klarić.

Naglasio je da su se mijenjale ideologije i države, a Tomašević je ostao kao Titan, kao svjetionik koji je svoj posao doživljavao profesionalno i nije podlegao nikakvim emocijama.

Među brojnim kolegama koji su se upisali u Knjigu žalosti je i bivša novinarka Hrvatskoga radija i televizije, a današnja djelatnica Ministarstva kulture i medija Renata Margaretić-Urlić.

Za portal Glas otoka rekla je da je još kao mlada novinarka Hrvatskoga radija surađivala sa Silvijem Tomaševićem, koji je prema mladim novinarima uvijek bio kolegijalan i prijateljski raspoložen. Spomenula je kako joj je pomogao u pripremi radijske emisije o izložbi u Nacionalnom arheolškom muzeju u Rimu, te je to odradio kao da se radilo o velikoj temi što, kako je rekla, pokazuje da za njega nije bilo velikih i mlalih priča.

“On je kao renomirani vanjskopolitički novinar pristupao s otvorenošću i entuzijazmom svim temama. Uvijek je imao objektivnost i kad je pisao o talijanskoj vanjskoj politici davao nam je neke smjerove” rekla je Margaretić-Urlić.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")