N1
HRVATSKA

Koliko je izgledno da se Hrvatska vrati na zelenu listu?

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u Novom danu N1 Televizije komentirao je turističku sezonu, kazavši da je ECDC odbio zahtjev da se stanje u Hrvatskoj prikazuje prema županijama zato jer je Hrvatska premala zemlja, prenosi portal N1.info.

“Po Eurostatu Hrvatska se dijeli na dvije regije, Jadransku i kontinentalnu”, kaže Fižulić.

Govoreći o izjavi ministrice Nikoline Brnjac da sezona još može biti dobra, Fižulić kaže kako nije izgledno da će se Hrvatska vratiti na zelenu listu bez izbjegavanja velikih okupljanja.

“Naučili smo da su za svladavanje zaraze ključni superširiteljski događaji, noćni klubovi, partiji, koncerti… Ako se tu ne povuče kočnica, dogodit će se ono što smo gledali prošlog ljeta. Kad Hrvatska dođe na crvenu listu izgubili smo kontrolu nad svojom turističkom sezonom i ovisimo o drugim vladama. Dok god smo zeleni, ili barem žuti, koliko-toliko kontroliramo sezonu i možemo očekivati dobre rezultate”, govori.

“Mađarska je prošle godine bila među prvima koja se zatvorila. Francuska je prije sedam dana preporučila svojim građanima da ne putuju u Španjolsku i Portugal”, govori Fižulić. “Za nas je najsigurnije da smo tu zonu rizika smanjili, da smo upravljali rizicima i da smo određene situacije jednostavno zabranama riješili. Ako želimo sezonu, onda smo neke stvari trebali riješiti na vrijeme. Nema partijanja, nema noćnih klubova, koncerata, masovnih okupljanja…”, objašnjava.

SAD je svojim građanima prepoučio da ni u kojem slučaju ne putuju u Veliku Britaniju. Ministrica je jučer rekla da bi se za turiste iz Britanije moglo uvesti dodatno obvezno antigensko testiranje.

“Jedno su rizici koji proizlaze iz ponašanja domicilnog stanovništva, a drugo je ono što uvezemo. Istra je sigurno danas zelena regija. To ne znači da će tako biti i u narednim tjednima. Mnogi zaboravljaju da je nama kolovoz tradicionalno bitno značajniji od srpnja. Oni koji prate otkaze i nove rezervacije, mogu primijetiti da koliko dobivate novih rezervacija, toliko imate i otkaza. Oni koji otkazuju su u strahu što će se dogoditi kad se vrate. Ljudi nemaju mogućnosti da po povratku provode sedam ili deset dana u karanteni da bi riješili problem ljetovanja u Hrvatskoj koja je u međuvremenu postala crvena”, govori Fižulić za N1.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")