Pixabay
POLITIKA

Bespovratna sredstava Splitsko-dalmatinske županije za izgradnju fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban uručio je u utorak, 20. srpnja, 36 ugovora ukupne vrijednosti 990 tisuća kuna za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, za fotonaponske elektrane za kućanstva na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na natječaj za korištenje obnovljivih izvora energije (Mjera 1.2.) stigle su 43 prijave, a 36 ih je zadovoljilo kriterije i dobilo sredstva. Za fotonaponsku elektranu na krovištu obiteljskog stambenog objekta koja treba imati minimalno 36 metara četvornih – do 5 kW, 9 potpisnika dobilo je po 20 tisuća kuna, a 27 potpisnika koji grade elektrane od 10 kW dobilo je po 30 tisuća kuna, što je oko 50 posto sredstava potrebnih za izgradnju navedenih solarnih elektrana. Investicija bi se trebala isplatiti nakon 5 godina, a garancija za trajnost solarne elektrane je do 25 godina.

Za ovu namjernu Županija je iz svog proračuna izdvojila 990 tisuća kuna.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")