Vojko Braut/Foto: Glas otoka
POLITIKA

‘Unije – samoodrživi otok’: Ishodovana lokacijska dozvola, čeka se energetsko odobrenje resornoga Ministarstva

Na redovitoj konferenciji za novinare Primorsko-goranske županije, zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je o EU projektima koje provodi županijska REA Kvarner.

“U sklopu projekta ‘Unije – samoodrživi otok’ planira se izgradnja podne sunčane elektrane snage 1 MW. HEP je potvrdio interes za ulaganje, ishodovana je obnovljena lokacijska dozvola te se čeka energetsko odobrenje Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša. Na ovaj projekt se nadovezuje projekt INSULAE koji se također provodi na Unijama, a radi se o baterijskom postrojenju za pohranu energije proizvedene u sunčanoj elektrani”, istaknuo je zamjenik župana.

Vezano za projekt ISLANDER, rekao je da je cilj projekta ubrzanje dekarbonizacije odobrenih otočnih energetskih sustava te kako projekt ide u dvije faze.

“Prva faza je realizacija pilot aktivnosti na njemačkom otoku Borkum gdje će se prvi puta uvesti tehnologija, a nakon toga mi preuzimamo na način da se rade dva replikacijska plana, jedan za otok Cres, a drugi za ostale kvarnerske otoke. Od jedanaest partnera iz sedam europskih zemalja, REA Kvarner je jedini partner iz Hrvatske”, naglasio je Braut.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")