Foto: "Dobro jutro, Hrvatska"/HRT
COVID19

Kako pristupiti sustavu e-građani i izvaditi COVID potvrdu?

COVID potvrda se može dobiti prijavom u sustav e-građani preko e-osobne iskaznice ili tokena i zatražiti potvrdu. Ona stiže na e-mail ili se može iz sustava preuzeti na računalo/mobitel, rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Još ne postoji aplikacija koja je COVID potvrda, postoji samo ona koja može “čitati” COVID potvrdu.

“Bitan je QR kod na potvrdi, on se elektroničkim putem pročita i verificira, zaštićen je certifikatima na europskoj razini. Svaka država vjeruje onoj državi koja je izdala taj certifikat. U tom dijelu nema mogućnost nezakonitih radnji, ali ima pokušaja. To se brzo otkrije jer se vidi da QR kod ne odgovara stvarnom stanju” rekao je Gršić.

Putem sustava e-građani trenutno je dostupno 95 usluga, kojima se može pristupiti s tri razine sigurnosti – niska, značajna i visoka, prenosi portal HRT-a. Danas ovu uslugu koristi oko milijun i 360 tisuća hrvatskih građana. Od 2014. portalu su pristupili preko 62,5 milijuna puta.

“U covidu, od prošle godine do danas je zabilježen značajan rast korisnika, što je bilo i za očekivati”, rekao je Gršić.

Sustavu e-građani može se pristupiti preko elektroničke osobne iskaznice koja pruža najveću sigurnost u elektroničkom obliku, a da bi se mogla koristiti vlasnik mora imati čitač kartice. Nakon što dobijete iskaznicu u MUP-u morate je aktivirati upisivanjem PIN-a u sustav. Kada to napravite iskaznica je spremna za svakodnevnu uporabu – ubacite je u čitač i potom ga spojite na računalo.

“S najvišom razinom sigurnosti koju pruža e-osobna, a uskoro i putem udaljenog certifikata ćemo preko mobitela moći pristupiti svim uslugama”, rekao je Gršić.

Osim e-osobne iskaznice, sustavu e-građani može se pristupiti i preko tokena komercijalne banke čiji ste korisnik.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")