Preslika/Facebook
POLITIKA

Peđa Grbin: ‘SDP se želi baviti prioritetima koji su bitni građanima i podizanju kvalitete života’

Predsjedništvo SDP-a u subotu 17. srpnja u središnjici stranke u Zagrebu je održalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o unutarstranačkim pitanjima, odnosno o donošenju odluka, a koje su vezane za lokalne unutarstranačke izbore.

Na cjelodnevnoj sjednici članovi Predsjedništva također su raspravljali o aktualnom političkom trenutku i o smjeru političkog djelovanja SDP-a u narednom razdoblju. U izjavi novinarima, predsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao kako je ova godina bila obilježena lokalnim izborima, ali i brojim događajima u Hrvatskoj.

“Ako ste pratili raspravu u Hrvatskom saboru u ponedjeljak, predsjednik Vlade Andrej Plenković je govorio o prioritetima i ostavštini iza svoga četverogodišnjega mandata. Tako je govorio o spajanju dva dijela Hrvatske Pelješkim mostom, o euru, ulasku u Schengen, ukidanju viza za SAD, nabavi borbenih zrakoplova, ali nije govorio o tome da njegova ostavština bude uspješno provedena obnova Zagreba i Banovine”, istaknuo je Grbin.

Dodao je kako SDP želi da se o tome govori u prioritetima političkog djelovanja, da se govori o onome što je bitno građanima i podizanju kvalitete njihovog života.

“Već na jesen krećemo s definiranjem politika koje ćemo početi provoditi onoga trenutka kada dobijemo povjerenje građana za upravljanje Republikom Hrvatskom”, najavio je Grbin.

Naglasio je da je među ključnim temama za budućnost Hrvatske, primjerice, obvezno cijepljenje za sve građane ili samo za pojedine skupine, ali da je važna rasprava i o reformi teritrorijalnog ustroja o čemu se, kako ističe, nažalost ne govori. Poručio je da se nakon lokalnih izbora moraju stvarati politike za bolju Hrvatsku.

Upitan treba li u Hrvatskoj uvesti obvezno cijepljenje, Grbin je istaknuo kako je evidentno da kampanja promoviranja cijepljenja nije uspjela jer, tvrdi, građane se nije dovoljno educiralo o koristima cijepljenja, ali se nije govorilo ni o štetnim posljedicama necijepljenja.

“Građane se nije u dovoljnoj mjeri razuvjerilo da vas cijepljenje neće pretvoriti u mobilni uređaj za emitiranje bluetooth signala. Činjenica je da postoje određene nuspojave od cjepiva i moramo osigurati da oni ljudi koji su imali takve nuspojave budu adekvatno zbrinuti, pa čak i obeštećeni. O tome se nije govorilo, to se propustilo”, rekao je Grbin.

Ustvrdio je kako se kampanja svela u konačnici na bedževe na reveru pojedinih političara.

“Doveli smo se u situaciju da trebamo razmišljati je li cijepljenje obvezno za sve, za neke ili je neobvezno za sve nas. Želim vidjeti što će reći znanstvenici jer znaju više od mene i ako se iz znanstvenih podloga pokaže pravi smjer, onda sam spreman to razmotriti”, izjavio je Grbin.

Na upit novinarke portala Glas otoka je li bivša predsjednica RH Kolinda Grabra-Kitarović bila adekvatna osoba za obnašanje funkcije tajnice NATO-a, istaknuo je kako je bila situacija da, kada se netko iz Hrvatske kandidirao za neku međunarodnu funkciju, kreće se s ‘miniranjem’ toga, kao što je to bilo primjerice s Vesnom Pusić.

“U SDP-u to nismo radili niti ćemo to raditi u slučaju Kolinde Grabar-Kitarović. Ako ona krene u tu kandidaturu sukladno procedurama NATO saveza, naš odgovor je zašto ne”, kazao je Grbin.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")