Press/Vlada RH
POLITIKA

Plenković s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u srijedu 23, lipnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao se s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na sastanku se razgovaralo o intenziviranju procesa identifikacije ekshumiranih posmrtnih ostataka iz masovnih i pojedinačnih grobnica, dosad poduzetim aktivnostima, ali i jačanju suradnje Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja s obiteljima kako bi se riješio problem njihovih članova koji su nestali u Domovinskom ratu.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je u izjavi novinarima istaknuo kako je u proteklih pet godina mandata Vlade provedena identifikacija 188 osoba, a u 2021. godini njih 14.

“S današnjim danom u Republici Hrvatskoj još uvijek tragamo za 1460 nestalih i 400 posmrtnih ostataka. Dakle, ukupno tragamo za 1860 osoba čiju sudbinu ne znamo. U tom pogledu uložit ćemo dodatne napore”, rekao je ministar Medved.

Naglasio je kako je preduvjet za uspješno rješavanje sudbine nestalih bitna izuzetno kvalitetna suradnja njihovih obitelji, Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja. Osvrnuo se i na Zakon o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu koji je u drugom saborskom čitanju.

“Nakon 26 godina od osamostaljenja civilni stradalnici Domovinskog rata dobivaju svoj zakon, gdje su na jednome mjestu regulirana bitna pitanja. Od 1992. godine postojeći se zakon mijenjao dvanaest puta i nikada se nije išlo u bit da bi obitelji regulirale svoj status. Dosadašnjim rješenjem, lošim pristupom se išlo da uvjet bude da obitelj svog člana čivilnu žrtvu proglasi mrtvom kako bi konzumirala svoja prava i to reguliramo ovim zakonom”, pojasnio je ministar Medved. Naglasio je da po prvi puta u Zakonu o civilnim stradalnicima Domovinskog rata stoji tko ne smije konzumirati prava, a to su sve osobe koje su sudjelovale u agresiji na Republiku Hrvatsku.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izrazila je zadovoljstvo održanim sastankom. Spomenula je da obitelji već nekoliko godina sudjeluju u rješavanju problema njihovih nestalih članova u Domovinskom ratu te je istaknula važnost jačanja suradnje u tom pogledu. Dodala je da obitelji trebaju sudjelovati i u procesu pronalaženja novih rješenja kada se ne može doći do istine o sudbini nestalih.

“U tom smislu imamo u vidu politiku Republike Srbije koja ne daje informacije o masovnim i pojedinačnim te pogotovo premještenim grobnicama”, rekla je Alvir.

Spomenula je kako se na sastanku govorilo i o drugim problemima koje muče obitelji nestalih, a jedan od njih je kako je rekla izloženost članova obitelji nestalih stalnim uznemiravanjima kroz različite istupe pojedinaca različitih interesnih skupina ili kroz političke manipulacije osobito za vrijeme lokalnih izbora i političkih kampanja.

“Apelirali smo da se pronađe način kako bi se zaustavilo neargumentirano širenje dezinformacija, uznemiravanje obitelji i opstruiranje rješavanja pitanja nestalih osoba“, istaknula je Alvir.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")