Foto: Romania Insider
POLITIKA

Lovci na korupciju: S radom počinje Javno odvjetništvo Europske unije

U zemljama članicama Europske unije s borbom protiv korupcije počinje novo Javno odvjetništvo EU-a, piše DW.  Dodatnim milijardama iz fondova Unije za obnovu poslije pandemije naročito će biti potrebna zaštita od zloupotrebe.

“Više novca, više fleksibilnosti, manje pravila”

Šefica novoga Javnog odvjetništva Europske unije Laura Kövesi vidi u pandemijskom Fondu za obnovu ogroman posao za njenu mladu instituciju. Kövesi je u Rumunjskoj postala poznata kada je izdržala višegodišnji pritisak vlasti boreći se protiv korupcije. U svakom slučaju, ona se u svojoj zemlji očeličila za novi zadatak.

Miljokaz u borbi protiv korupcije

Europski parlament već godinama se zalagao za uvođenje Ureda javnog europskog tužitelja (European Public Prosecutors Office, EPPO). Doduše, postojala je antikorupcijska institucija OLAF, ali njena nemoć je dovela do nekažnjivosti prilikom zloupotrebe novca Europske unije. Nedostajali su tužitelji koji bi ove slučajeve doveli pred sud.

Sjedište tužiteljstva je u Luksemburgu, ali će dobrim dijelom biti upućeno na nacionalne tužioce, a njih su dužne imenovati države-članice.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")