Pixabay
COVID19

COVID-19 Dnevno izvješće županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358 563 osobe zaražene novim koronavirusom.U samoizolaciji su trenutno 5 783 osobe.

Izradio: Sandro Puncet

Do danas je ukupno testirana 2 078 716 osoba, od toga 4 489 u posljednja 24 sata.

IZVJEŠĆA ŽUPANIJSKIH STOŽERA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 258 uzoraka briseva na COVID-19, svi su negativni. Izliječene su 2 osobe.

U mjerama samoizolacije nalazi se 487 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 8 osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 10 novih slučajeva koronavirusa, a ozdravilo je 18 osoba. Broj aktivnih slučajeva bolesti Covid- 19 sada iznosi 163 i dnevno pada. Jučer je testirano 486 osoba, a udio pozitivnih je niskih 2,1 posto. I u KBC-u Rijeka sve je manje covid pacijenata, danas ih je 15 od kojih je jedna osoba na respiratoru.

Organiziranom akcijom cijepljenja koja se provodi U Centru Zamet danas je nastavljeno cijepljenje djece uzrasta od 12 do 18 godina. Prema riječima voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, dr.Nataše Dragaš Zubalj liječnici školske medicine poslali su obavijest školama s pozivom za cjepljenje djece i to prvenstveno kroničnih bolesnika. Dr Zubalj i medicinska sestra Bruna Sokolić cjepivom Pfizer cijepili su desetak dječaka i djevojčica koji su došli u pratnji svojih roditelja.

“Vjerujem da će odaziv biti sve veći, iako je dosta mladih starijih od 16 godina već procijepljeno. Pokrenuli smo aktivnost koja doprinosi općoj zaštiti naših stanovnika jer znamo da se kolektivni imunitet stječe kada se cijepi veći udio populacije. Prioritet cijepljenja sada imaju djeca s kroničnim bolestima ali pozivam roditelje i zdrave djece da se odazovu i cjepivom zaštite svoju djece ali i članove obitelji, kojima upravo najmlađi članovi, koji su često asimptomatski, mogu donijeti virus”, rekla je dr. Dragaš Zubalj. Za cijepljenje se roditelji mogu prijaviti preko liječnika školske medicine ili direktno u Nastavnom zavodu.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od COVID-19, 2 osobe su izliječene. Oboljela osoba je s područja Senja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 4612 osoba, od čega je 21 aktivan slučaj, 157 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 4134 osobe. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 6 osoba.

U posljednja 24h provedeno testiranje nad 34 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 160 mjera samoizolacije. Provjerom je utvrđeno 1 kršenje izrečenih mjera.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 10 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Tri novooboljele osobe izolaciju provode na području grada Zadra, dvije na području Bibinja te po jedna na područjima Biograda, Kolana, Novigrada, Pakoštana i Stankovaca. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 323 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 504 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 11 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula je 66-godišnja žena. Na svim COVID odjelima zadarske opće bolnice hospitalizirano je 11 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je ženska osoba (1928. godište) oboljela od zarazne bolesti COVID-19, koja se liječila u šibenskoj bolnici. Trenutno je 82 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 83 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U šibenskoj bolnici liječi se 25 pacijenata, od kojih su tri na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 397 osoba. Molimo građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 503 obrađena testa danas su 3 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 1 osoba je kontakt prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 782 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 25 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 60 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Izliječene su dvije osobe: jedna iz Ploča i Vele Luke. U posljednja 24 sata obrađeno je 406 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 78 999 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su tri osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji je 170 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 811 slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")