Foto: Bojana Vuksanović
CRES GLAS OTOKA

Izložba fotografija ‘Cres – Genius Loci’ u Creskome muzeju

U Creskome muzeju se u utorak, 15. lipnja u 20 sati, otvara izložba fotografija “Cres – Genius Loci” arhitektice Bojane Vuksanović. Otvorenje će se održati na trgu ispred Muzeja, a izložbu će se moći razgledati do 01. kolovoza uz poštivanje epidemioloških mjera.

Foto: Bojana Vuksanović

Svako mjesto ima svoje jedinstvene kvalitete, ne samo u pogledu svoje fizičke naravi, već i načina na koji je doživljeno. “Cres – Genius loci” izložba je fotografija nastalih između 2017. i 2021. godine. To je osobni prikaz autoričinih opažanja, a ne objektivno proučavanje vrijednosti i obilježja Cresa. Prizori su često himera (iluzorna, nedostižna stvar), idealizirana očima djetinjstva, dijelom provedenog ovdje. Oni naglašavaju zašto je Cres posebno mjesto, jedinstveno u svijetu. Autorica želi posjetiteljima da napuste muzej osjećajući se nadahnuto i uzdignuto.

Foto: Bojana Vuksanović

O autorici izložbe:

Bojana Vuksanović članica je Kraljevskog Instituta Britanskih Arhitekata [RIBA], Društva arhitekata Rijeka [DAR] i ULUPUH-a [Hrvatska udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti]. Diplomirala je arhitekturu u Edinburghu 2003. godine [Edinburgh College of Art], postdiplomski studij arhitekture završila u Barceloni 2005. [ETSAB-u], a prije toga studirala je u Londonu arhitektonski inženjering.

Nakon niza godina provedenih u inozemstvu, posljednjih godina živi na otoku Cresu, gdje se bavi arhitekturom i dizajnom. Prije toga radila je za Studio Libeskind [Berlin], JM-Architects, [Edinburgh], Reiach and Hall Architects, [Edinburgh], Velika Britanija, te kao vanjski suradnik za Cloud-9, Media-Tic Project, [Barcelona], Icosis Architects, [Edinburgh], Zeroarchitecture, [Italy], Underground City XXI Labin.

2021. sudjelovala je u 3. Bijenalu industrijske umjetnosti, RPK 2021 sa samostalnom izložbom “Dock Culture”, Palača Moise, Cres. / 2020. sudjelovala je u Bijenalnoj izložbi “Art – Eko / Šuma”, Galerija ULUPUH, Zagreb. / 2017. samostalna izložba, HDD galerija Hrvatskog dizajnerskog društva, Zagreb / 2016. samostalna izložba, HUIU galerija Pula / 2016. sudjelovanje na izložbi Dani Arhitekture u Istri.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")