Foto: Press/MZO
HRVATSKA

Dodijeljene Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u petak 11. lipnja održana je po 13. put svečana dodjela Godišnjih nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020-2021.

Dobitnica Godišnje nagrade Luka Ritz u kategoriji osnovnih škola je Magdalena Žužić, učenica 8. razreda Osnovne škole Glina iz Gline, a u kategoriji srednjih škola dobitnik je David Mrđanov, učenik 4 razreda Ekonomske škole iz Vukovara.

Dobitnici posebnih priznanja su Adam Ivanušec, učenik 5. razreda Osnovne škole kralja Tomislava Iz Našica, Željko Oršuš, učenik, 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu i Katarina Kušt, učenica 3. razreda Srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb. Svi nagrađeni dobili su od Hrvatskoga rukometnog saveza i dresove, što je za njih bilo veliko iznenađenje. Posebnim priznanjima nagrađene su i škole učenika koji su dobili Godišnju nagradu Luka Ritz.

Predsjednica Povjerenstva koje odlučuje o dobitnicima nagrada, Suzana Ritz, istaknula je kako je ova školska godina bila izuzetno turbulentna, te je zahvalila ravnateljima škola, profesorima i stručnim suradnicima koji su se javili na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu Godišnje nagrade Luka Ritz, te što su u svojim sredinama prepoznali predivne mlade ljude i bili im velika podrška na putu u njihovom radu.

“Voljela bih da vas ove nagrade i priznanja uvijek podsjećaju da čuvate one vrijednosti koje živite”, rekla je Ritz čestitajući nagrađenim.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je istaknuo kako se Nagrada Luka Ritz dodjeljuje onima koji po svojoj orijentaciji i odgoju šire toleranciju, pomažu drugima, te pridonose boljem društvu i školskoj zajednici.

“To nas sve ispunjava osjećajem ponosa na mlade ljude. Veliko priznanje ide i njihovim učiteljima i roditeljima jer rastu u pozitivnom okruženju i to prenose na druge”, istaknuo je ministar Fuchs te je dodao kako mu je drago što se dodjela Godišnje nagrade Luka Ritz održava već 13 godina. Čestitajući nagrađenima, poručio je da i dalje nastave širiti toleranciju, uvažavanje i razumjevanje.

Godišnju Nagradu Luka Riz je umjesto Davida Mrđanova preuzela njegova majka Đurđica.

“David je morao ostati u Vukovaru jer danas polaže državnu maturu iz psihologije. Za nas roditelje ova nagrada je kao životno djelo. David je ostvario sve što je planirao i ovo mu je priznanje da je na pravom putu”, rekla je za portal Glas otoka Đurđica Mrđanov.

Učenica Magdalena Žužić je rekla da je nagrada Luka Ritz za nju vjetar u leđa u budućem školovanju.

“Drago mi je da je netko prepoznao važnost mog volontiranja jer to nisam radila samo za sebe, nego sam i drugom dala uzor”, istaknula je dobitnica.

Spomenula je da je volontirala u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, gdje je primala donacije, slagala odjeću i hranu te raznosila pakete s potrebnim stvarima obiteljima koje su stradale u razornom potresu na Baniji.

“Ne podržavam nikakav oblik nasilja. Zagovornik sam toga da se problem riješi razgovorom. U školi sam se prijavljivala na sve izvanškolske aktivnosti na temu protiv nasilja, sudjelovala sam i na Danu ružičaste vrpce”, rekla je Magdalena za portal Glas otoka. Dodala je kako u budućnosti želi raditi kao teta u dječjem vrtiću.

Na posebno priznanje ponosna je Katarina Kušt, koja je rekla da je puno nasilja među djecom.

“Protivnik sam nasilja i kad vidim verbalno ili fizičko nasilje među djecom pokušavam kroz ragovor posredovati  objasniti kakve su posljedice nasilja i u tome uspjevam. Nažalost i sama sam bila žrtva verbalnog nasilja u osnovnoj školi”, rekla je Katarina za portal Glas otoka.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")