Preslika/HAK
HRVATSKA

MUP objavio koliko je ljudi do podneva ušlo u Hrvatsku

Broj ulazaka ne odudara od prosjeka, ako se uzmu u obzir prošla i pretprošla nedjelja.

S obzirom na interes medija po pitanju ulaska hrvatskih državljana u Republiku Hrvatsku prema kategoriji neodgodivog osobnog razloga, MUP obavještava kako je danas, 16. svibnja, od ponoći pa do podne u RH po navedenoj osnovi ušlo 892 hrvatskih državljana, a što ne odudara od prosjeka ako uzmemo u obzir prošlu i pretprošlu nedjelju (2.5. – 724, 9.5. – 683 ulaska do podne).

Čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim EU državama, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Republike Hrvatske na graničnim prijelazima sa Slovenijom.

S obzirom na upite o dolascima hrvatskih državljana s pravom glasa na lokalnim izborima bez obzira iz koje države dolaze, podsjećamo da su u skladu s ranije postojećom Odlukom o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske definirane iznimke kad su u pitanju neodgodivi osobni razlozi. Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju se zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati.

Ukoliko navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke. Stoga je važno reći da se danas, na dan izbora, niti navedena Odluka niti postojeći režim prelazaka nisu promijenili.

Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su pridržavati se općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ažuriranu brojku ulazaka u RH dostavit ćemo vam večeras, nakon 20 sati, navodi se u priopćenju MUP-a.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")