Oleg Butković u Malom Lošinju/Foto: Glas otoka
POLITIKA

Zatražili smo od Butkovićeve središnjice potvrdu o članstvu u HDZ-u

Od kako je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković na čelu županijske organizacije HDZ-a, nismo dobili niti jedan odgovor na naš upit. Tako ni ovoga puta na traženje da nam se dostavi potvrda je li Vedran Morin, urednik portala Glasotoka.hr član HDZ-a.

Na to nas je potaknuo razvoj situacije na lošinjskoj političkoj sceni nakon dvije objave je li nositelj nezavisne liste mladih još uvijek član HDZ-a ili je odstupio. Naime, nakon što se po medijima razvuklo to pitanje te po objavi potvrde kojom se dokazuje da je prekinuto sporno članstvo nekadašnjeg člana HDZ-a, danas nositelja liste mladih, zaprimili smo više reakcija vezanih za vjerodostojnost i izvornost same potvrde.

Iz tog razloga, od županijske središnjice HDZ-a smo zatražili potvrdu o članstvu nadajući se da ćemo je dobiti u roku u kojem ju je dobio nositelj nezavisne liste, dakle unutar tri sata koliko je prošlo između dviju naših objava na tu temu. Međutim, ni u tom roku pa ni kasnije, odnosno do objave ovoga članka nismo dobili odgovor od vrha Butkovićeve središnjice je li Vedran Morin član HDZ-a. Stoga ostaje nejasno kako je nositelju nezavisne liste to uspjelo.

Međutim, kako bismo zaključili ovu temu bitno je znati da prema članku 13. Statuta HDZ-a prestaje se biti članom:

  • istupanjem iz stranke,
  • isključenjem,
  • upisom u koju drugu stranku registriranu u Republici Hrvatskoj,
  • kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke,
  • podnošenjem ostavke na članstvo ili dužnost u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez prethodne suglasnosti nadležnog tijela HDZ-a,
  • u slučaju smrti.
  • u slučaju pravomoćne sudske presude za kaznena djela navedena u Etičkom kodeksu HDZ-a.

Također, član ima pravo istupiti iz HDZ-a podnošenjem pisane izjave o istupanju, ili povredom članske obveze. O isključenju odlučuju časni sudovi županijskih organizacija i Grada Zagreba, protiv čijih je odluka dopušten priziv na Visoki časni sud. Članu HDZ-a koji se upiše u drugu stranku registriranu u Republici Hrvatskoj, članstvo prestaje trenutkom upisa.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")