Foto: Vedran Morin/Glas otoka/arhiva
POLITIKA

UGP: ‘Vlada RH ostavila event industriju, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika na cjedilu’

Mnoge europske države ponudile su značajna obeštećenja i osigurale bespovratna sredstva za svoje poduzetnike, a što je s Hrvatskom, pitaju se iz Udruge Glas poduzetnika. Ponovno upozoravaju da se event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nalaze na izdisaju.

“U medijima često možemo čuti iz Vlade Republike Hrvatske i ministarstava da poduzetnici dobivaju značajnu pomoć. Međutim, potpora za očuvanje radnih mjesta nije dovoljna mjera pomoći za djelatnosti koje imaju pad prometa veći od 90%. Kao što smo isticali, uz sve ostale probleme, mnogi poduzetnici imaju problema s pokrivanjem fiksnih troškova, podmirivanjem rata kredita i kamata na moratorije koji se nisu produžili zbog izostanka reakcije HNB-a. Stoga su im potrebne značajne mjere i sredstva koja će osigurati nastavak poslovanja i likvidnost tvrtki”, ističu iz UGP-a.

Dodaju kako event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika ne mogu raditi duže od godinu dana.

“Naime, mnogima od njih je Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio rad, kao što je to slučaj u event industriji. Važno je naglasiti da još uvijek nismo dobili odgovor na pitanja koja smo postavili vezano uz plan otvaranja i obeštećenja poduzetnika i obrtnika iz event industrije. Podsjećamo, praktično sve druge članice EU obeštetile su poduzetnike te osigurale sredstva s kojima mogu nastaviti poslovanje. Primjerice, Francuska je samo za turistički sektor osigurala 28 milijardi eura pomoći i obeštećenja. S druge strane, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nisu zatvoreni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali poslovanje im je u cijelosti ograničeno mjerama Vlade Republike Hrvatske koja niti jednoj od tih djelatnosti nije osigurala konkretnu financijsku pomoć”, navode iz Udruge.

Upozoravaju kako se Putničke agencije nalaze u velikim problemima zbog toga što, kako kažu, bilježe ogroman pad prometa, a ne mogu dobiti sredstva koja bi im osigurala likvidnost.

“Država je ponudila putničkim agencijama državna jamstva za kredite, ali banke odbijaju zahtjeve putničkih agencija za kredite. Osim toga, putničke agencije trebale bi vratiti novac klijentima od vouchera. Međutim, vlasnici putničkih agencija nemaju sredstava s kojima bi mogli vratiti novac klijentima. Ono što će se uskoro dogoditi je da će vlasnici morati zatvoriti agencije, zaposlenici će ostati bez posla, a klijenti će ostati bez novca”, naglašavaju.

Dodaju i kako je povremeni prijevoz putnika djelatnost je koja se nalazi u velikim problemima zbog neriješenih problema s leasing kućama i moratorijima.

“Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izigrali su sva obećanja koja su dali povremenom prijevozu putnika. Iako su predstavnici UGP-a sudjelovali na dogovorima s ministrom Butkovićem, model obeštećenja i bespovratnih sredstava koji se dogovorio nije ostvaren. Nakon sastanka pokušava se pronaći model koji nema nikakvog doticaja s onim što se dogovaralo”, navode iz Udruge Glas poduzetnika.

Nadalje navode kako je event industrija na koljenima jer već više od godinu dana nema koncerata, konferencija, sajmova i drugih događanja.

“U njihovom slučaju Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo turizma i sporta mjesecima smišljaju modele za sigurno održavanje evenata, ali uporno izbjegavaju osigurati sredstva za obeštećenje tvrtki kojima je onemogućen rad. Osim ove tri velike djelatnosti, tu je još cijeli niz manjih djelatnosti i s njima povezanih subjekata koji su također zatvoreni i onemogućeni u radu i pred propadanjem, poput dječjih igraonica i sajmova na otvorenom”, upozoravaju.

“Izostanak bilo kakve pomoći za ove tri djelatnosti je najbolji pokazatelj koliko je Vlada RH nesposobna prepoznati potrebe poduzetništva. Dok oni žive u svom matrixu u kojem je svima dobro, neki poduzetnici su se već oprostili s onim u što su ulagali godinama, dok ostale u ovim djelatnostima to tek čeka. Gospodo, morat ćete preuzeti odgovornost za svoje nečinjenje i suočiti se s istinom”, rekao je Marko Slišković, koordinator Odbora za prijevoz udruge Glas poduzetnika.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")