Foto: Press
POLITIKA

Marčelo Damijanjević (NL): ‘Dobijem li mandat gradonačelnika, garantiram da mogu realizirati ono što obećajem’

Marčelo Damijanjević (rođen 1968. godine) obiteljski je čovjek, sretno oženjen 27 godina, otac dvoje djece Ivane i Luke, poduzetnik. U prethodna tri izborna ciklusa obavljao je dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Cresa. Za sebe kaže da ima veliko životno i političko iskustvo, te smatra da može transparentno i uspješno voditi Grad.

Aktivni ste član zajednice i izvan politike. Prva ste osoba u organizaciji manifestacije “Creski kaić”. Kako je došlo do ideje za cjelotjednu pučku feštu?

Prvi ‘Creski kaić’ zaplovio je 2019. godine sa ciljem da na početku turističke sezone, kroz jednu od regionalnih manifestacija, predstavimo našu tradiciju i baštinu. Cresani i turisti su je dobro prihvatili. Kroz neke zaboravljene načine zabave, koncerte, izložbe i predavanja ističu se naše posebnosti. Cres je otok očuvane prirode i baštine, koje moramo koristiti kao turistički proizvod. Izazov je kako te vrijednosti staviti u upotrebu, dati im novu održivost i na taj način sačuvati i valorizirati.Tradicionalni način života moramo živjeti i prenositi na buduće generacije.

Nedavno ste preboljeli COVID-19. Jeste li se oporavili i koliko je bolest utjecala na vaše predizborne aktivnosti?

Na dan kada je Vlada RH raspisala lokalne izbore, ležao sam u bolnici na Covid odjelu, u KBC Rijeka. Prebolio sam teži napad koronavirusa, uspješno se oporavljam i dobro se osjećam. Na osnovu proživljenog iskustva, preporučio bih svima da se pridržavaju mjera i čuvaju koliko mogu. Svatko tko ima priliku zaštititi se cjepivom, ne bi trebao puno dvojiti jer ova bolest ne bira, ružna je i po život opasna.

Koji će biti vaši prvi potezi na mjestu gradonačelnika Grada Cresa, u slučaju pobjede na lokalnim izborima?

Sugrađanima nudim konkretna rješenja i sadržaj. Moj program i program nezavisne liste fokusiran je u pet točaka. Odmah nakon izbora, moj prvi potez biti će realizacija creskoga gradskog programa stanogradnje. Program gradnje stanova je usmjeren prvenstveno prema mladim obiteljima kojima treba vlastiti dom, i koji kupuju prvu nekretninu. Na području Melin-Sv.Jedrej, Grad ima u vlasništvu dovoljno građevinskog zemljišta za izgradnju oko 80 stanova. Prvi preduvjet je infrastruktura, a to je izgrađeno. Krenulo bi se na lokaciji na kojoj je pripreman POS jer osim infrastukture postoji građevinska dozvola. Izgubilo se puno godina i odmah moramo krenuti s vlastitim programom kako bi omogućili kupnju stanova prema korektnoj vrijednosti, koja neće biti veća od POS-ove. Cijena i uvjeti kupnje moraju biti u skladu s mogućnostima mladih obitelji. Stanovi moraju biti gotovi do kraja 2022. godine.

U programu ste naglasili i novi Dom za starije?

U Urbanističkom planu Cresa nije predviđena lokacija za gradnju novog Doma za starije. Da bi se izgradio dom koji odgovara standardima 21. stoljeća treba odrediti lokaciju i planirati sve što objektu takvog sadržaja treba. Prenamjena neke postojeće zgrade ne bi bilo dobro rješenje. Šire područje sportsko-rekreativne zone oko nogometnog igrališta proteže se do županijske i državne ceste. Odgovaralo bi za gradnju objekata društvene namjene kao što je dom za starije. Mirna okolina, blizina zdravstvene ustanove, do centra grada se može pješice i u invalidskim kolicima, i Grad ima zemljište. Prvi uvjet je u Urbanističkom planu naselja Cres, koji je u izradi predvidjeti i omogućiti gradnju Doma. Nakon toga udružiti Grad, Županijsku i Državnu razinu te ugovoriti gradnju novog Doma za starije. Da je to jednostavno, bilo bi odavno rješeno. Neće se novi Dom za starije izgraditi preko noći, ali upornim i sustavnim radom, ako se istakne kao prioritet hoće.

Koje gospodarske grane imate u svome programu kao prioritet?

Više je gospodarskih grana važno za Cres, a pogotovo turizam kao glavni pokretač creske privrede. Izravno ili neizravno, puno creskih obitelji ovisi o tome kakva će biti turistička sezona. Predsezona je počela pod Covid mjerama, ali vjerujmo da će glavna sezona i podsezona biti normalnija i uspješna. Izdvojio bih poljoprivredu kao također bitan izvor prihoda za dobar dio građana. Grad je izradio Strategiju razvoja poljoprivrede kao najvažniju odluku u usmjeravanju poljoprivrednog razvitka. Program davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH stalno zapinje. Tu treba biti odlučniji kako bi creski poljoprivrednici koji koriste poljoprivredno zemljište u vlasništvu države regulirali svoj status. Treba spomenuti i pašnjake u vlasništvu države koji su važni za ovčarstvo. Prilagodbom poljskih puteva za potrebe ovčarstva po modelu maslinarskih puteva te nastavkom ulaganja u maslinarske ceste, što više površina pod maslinama treba privesti kulturi. Divlje svinje i jeleni lopatari stalna su prijetnja za očuvanje biološke raznolikosti i tradicionalne poljoprivrede. Uklanjanje alohtone divljači s otoka treba rješavati u suradnji s lovačkim i ovčarskim udrugama, kao i samim ovčarima.

Zašto mislite da baš vi možete realizirati svoj program koji nudite građanima Cresa?

Drugi preduvjet za egzistenciju na otoku, nakon zadržavanja mladih ljudi, su radna mjesta. Poticat ću i podržavati prihvatljive i održive razvojne projekte u gospodarstvu jer bez novih radnih mjesta nećemo zadržati mlade. Izazov je i pitanje pred biračima koji će odlučiti tko će voditi Grad. Hoće li se donositi odluke u smjeru omogućavanja održivog razvoja infrastrukture i gospodarskih subjekata ili će popustiti pod pritiskom glasnih savjetodavaca kojima je krajnji cilj – otok Cres u nekom režimu prirodnog rezervata. Ali u rezervatima i nacionalnim parkovima se ne živi, nego ga se posjećuje i odlazi. Ja od sugrađana tražim podršku na ovim izborima za gradonačelnika i garantiram da mogu realizirati ono što obećajem. Samo gradonačelnik upravlja gradskom upravom i s te dužnosti jedini može pokrenuti i završiti ovakve projekte. Ako mi sugrađani daju svoje povjerenje i izaberu za gradonačelnika, budite sigurni da će se projekti koje nudim realizirati.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Marčelo Damijanjević (NL) predlaže moratorij na prodaju građevinskog zemljišta do realizacije stanogradnje

Vedran Morin

Dejan Nekić (SDP): ‘Franković je ponudio najdetaljniji program i vodi pozitivnu kampanju’

Vedran Morin

Đanino Sučić (UK): ‘Želim grad bez tajni za njegove stanovnike’

Vedran Morin