Foto: Grad Hvar
GLAS OTOKA HVAR

FOTO Novi sjaj obnovljene Lođe i Leroja

Prigodnim programom, u Hvaru na blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika grada i hvarske biskupije, ponovno su, nakon dvije godine obnove, otvorena Lođa i kula sat – Leroj.

Foto: Grad Hvar

Novi prostor otvorio je gradonačelnik Rikardo Novak koji je, uz zahvalu svima koji su sudjelovali u zahtjevnom projektu rekonstrukcije i restauracije, naglasio da je s otvaranjem obnovljenog Arsenala i kazališta 2019., uz izmještanje nove gradske knjižnice, uređenjem Lođe i Leroja uspješno završio prvi veliki investicijski ciklus obnove i revitalizacije kulturnih simbola grada.

Foto: Grad Hvar

Kako je objavio Grad Hvar, obnova zaštićenog spomenika baštine uključivala je brojne specifične zahvate na unutarnjem uređenju Lođe te statičku sanaciju i unutarnje uređenje Leroja. Arheološki i konzervatorsko-restauratorski istražni radovi počeli su 2018. godine, a temeljem spoznaja istraživanja definirao se u potpunosti izvedbeni projekt obnove Lođe, odnosno način oblikovanja i odabir završnih obloga u unutrašnjosti prostora. Uz novu stropnu konstrukciju, kamenu terasu i novi pod, Lođa je dobila klimatizaciju i grijanje, novu rasvjetu i nove staklene stijenke. Pronađeni, do sad nepoznati zidni oslici iz ranog 16. stoljeća, dijelom su restaurirani te prezentirani u prostoru. Ponovno je uspostavljena komunikacija s Lerojem otvaranjem istočnih vrata na mjestu na kojem su se ranije nalazila.

Foto: Grad Hvar

Kula s gradskim satom, hvarski Leroj, dobila je infrastrukturu koja do sad nije bila sastavni dio ove građevine. Postavljene međukatne konstrukcije omogućile su otvaranje kule posjetiteljima koji sada mogu vidjeti restaurirano izvorno zvono iz 1564. godine, originalni satni mehanizam iz 19. stoljeća te pogled s terase na grad koji je ranije bio dostupan samo rijetkima. Tako je uz obnovljenu infrastrukturu, prostor gradske vijećnice Lođe u potpunosti uređen i ponovno priveden javnoj i kulturnoj namjeni.

Ukupna sredstva za obnovu iznosila su više od 7 milijuna kuna, od čega je najveći dio osigurao Grad Hvar. Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo je obnovu s iznosom od 780 tisuća kuna, dok je hotelska tvrtka Sunčani Hvar donirala rasvjetu u iznosu od 378 tisuća kuna.

Dani otvorenih vrata Leroja i Lođe traju do kraja ovoga tjedna, a mogu se razgledati od 11 do 17 sati.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")