Foto: Facebook/OVL
GLAS OTOKA KORČULA

Objavljena zajednička Specifikacija za zaštitu zemljopisnog podrijetla naziva Lumblija

Udruga maslinara Vela Luka, kao nositelj zaštićene oznake izvornosti za Korčulansko maslinovo ulje, u 2017. godini uz podršku Općine Vela Luka i TZO Vela Luka, pokrenula je zaštitu naziva još jednog proizvoda jedinstvenog za otok Korčulu, a to je kolač Lumblija koji se tradicionalno vezuje uz blagdan Svih svetih.

Prvi korak u zaštiti naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete je udruživanje proizvođača i sastavljanje zajedničke Specifikacije proizvoda koja čini sastavni dio zahtjeva za zaštitu naziva, objavljeno je na stranicama Općine Vela Luka.

Tijekom proteklih godina pri Ministarstvu poljoprivrede pokrenut je postupak koji je ove godine završen dogovorom Udruge maslinara Vela Luka i Viteškog udruženja Kumpanjija Blato o podnošenju zajedničkog zahtjeva za zaštitu zemljopisnog podrijetla naziva Lumblija. Zajednička specifikacija prošli je tjedan objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i očekuje se donošenje Rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva prehrambenog proizvoda Lumblija kao ZOZP. Po donošenju spomenutog Rješenja, naziv proizvoda zaštićen je na području Republike Hrvatske, nakon čega se postupak nastavlja podnošenjem zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Otvoren je natječaj za izbor komunikativnog slogana destinacije otoka Korčule

Glas otoka

Potpisan sporazum o udruživanju turističkih zajednica s Korčule

Glas otoka

Anketa za Korčulane u sklopu plana energetske održivosti otoka

Glas otoka