COVID19

Pulmolog Saša Srića: ‘Ne možemo govoriti da smo završili treći val’

Stanje s epidemijom koronavirusa još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, ali da smo ga pobijedili to još uvijek ne možemo reći, istaknuo je pulmolog Saša Srića u Studiju 4 HRT-a.

Ako će brojka novozaraženih padati, možemo očekivati da će u sljedeća dva, tri tjedna brojka hospitaliziranih i preminulih biti manja, dodaje.

“U ovom trećem valu najprisutniji je tzv. britanski soj koji pogađa svu populaciju, tako i mlađe bez ikakvih bolesti, dobrog zdravlja. I ono što je specifično je da se pacijent praktično u pola sata respiratorno “urušava” i dolazi do prebacivanja u jedinice intenzivnog liječenja. Jedan od simptoma je, dodaje, brzo pogoršavajuća zaduha. Drugi simptomi su slični, povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak okusa, mirisa, ali razvijaju akutne moždane udare, što je učestalije nego što je to bilo u prethodnim valovima”, ističe pulmolog.

Nagle smrti javljaju se kaže, kao posljedica plućne embolije, stavljaju ih na lijek heparin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Što se tiče cijepljenja, ističe da brojke koje će imati trend opadanja i ljeto koje je pred nama, može se dogoditi da će interes za pasti. Nama je i dalje cijepiti populaciju do 55% ili 60%, a sada je procijepljenost oko 20% s prvom dozom cijepljenja.

Za Covid putovnice kaže da to apsolutno nije diskriminacija.

“To je činjenično i vrlo bitno da oni koji su cijepljeni mogu putovati, a oni koji se neće cijepiti, neće imati tu mogućnost. Covid putovnice moći će se izrađivati u onom trenutku kada svi koji su zainteresirani mogu biti procijepljeni”, rekao je Saša Srića, a prenosi HRT-ov portal.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")