Foto: Vedran Morin/Glas otoka
HRVATSKA

Prijave za subvencionirane stambene kredite traju još kratko

Subvencioniranje stambenih kredita za 2021. godinu prestaje zaključno s petkom 14. svibnja, izvijestila je Agencija za pravni promet i posredovanje u nekretninama.

Kako javlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na šesti po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji dostavljeno je 3798 zahtjeva. Isti se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađen 1788 zahtjev. Odobreno je 1740 zahtjeva, 41 je na dopuni, 5 je odbijenih zahtjeva i 2 podnositelja su odustala.

“Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 3.000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama”, ističe ministar Darko Horvat.

Prema dosad obrađenim podacima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, a prosječan rok otplate je 22 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 395 eura/2986 kuna od toga mjesečna subvencija iznosi 130 eura/985 kuna.

Podsjetimo kako se na poziv mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,09 do 3,50 posto.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")