Foto: Grad Hvar
GLAS OTOKA HVAR

Hrvatsko kazalište otvoreno za posjetitelje

Hvarsko kazalište otvara se za posjetitelje od četvrtka, 6. svibnja i moći će se razgledati svakoga dana u vremenu od 11 do 17 sati, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, objavio je Grad Hvar.

Svim posjetiteljima ulaz u najstarije komunalno kazalište u Europi bit će slobodan do 15. svibnja, čime Grad Hvar gostima grada i otoka, na početku još jedne izazovne sezone, poklanja susret sa svojom bogatom kulturnom baštinom.

Hvarsko povijesno kazalište smješteno je na katu zgrade Arsenala, obnavljano je više od dva desetljeća i ponovno je svečano otvoreno u svibnju 2019. godine. Izgrađeno je 1612. godine za vrijeme kneza Pietra Semitecola. Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCXII. Godina 1612., kako govori natpis, druga je godina mira između desetljećima sukobljenih staleža hvarske komune, a otvaranje kazališta bilo je simbol pomirenja i mjesto susreta pučana i plemića. Gledalište s ložama izgrađeno je 1803., kada je osnovano Kazališno društvo, a današnji neobarokni izgled potječe iz sredine 19. stoljeća. Sačuvane su dvije zidne scenografije, freska iz 1819. godine i danas je na začelnom zidu pozornice, dok je freska s prikazom kneževa dvora izrađena oko 1900. godine tijekom obnove skinuta i restaurirana.

Nakon obnove kazalište je vraćeno u funkciju i na njegovim daskama, uz otočne kazališne amatere, nastupala su gostujuća profesionalna kazališta te održani izuzetni koncertni nastupi.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")