Foto: Vedran Morin/Glas otoka
GLAS OTOKA HVAR IZDVOJENO

Pokrenuta peticija za spašavanje mačaka od trovanja na Hvaru

Eco Hvar uputio je lokalnim vlastima na otoku Hvaru Prijedlog za spašavanje mačaka od trovanja na otoku, a predat će se nakon lokalnih izbora koji se održavaju 16. svibnja.

Iz Udruge upozoravaju kako se u Hvaru, pa i drugim mjestima na otoku mačke truju sad već više od godinu dana. Smatraju da to narušava i sami imidž otoka.

“Imidž mjesta nije jedini niti glavni razlog za tražiti način na kojem se može zaustaviti ubijanje mačaka. Mačke su korisne životinje: love miševe, štakore, zmije i druge štetnike. U pravim uvjetima su samostalne i čiste”, ističu iz Eco Hvara.

Dodaju kako nije prihvatljivo da vlasnici mačaka pate zbog mučenja i gubitaka svojih ljubimaca; da gosti, pogotovo djeca, vide grozne prizore mačaka u mukama; da interesi iznajmljivača budu ugroženi zbog ilegalnog djelovanja nekih ljudi; da policija, lokalne zajednice i pojedinci moraju izgubiti vrijeme, resurse (i živce) da bi spriječili akcije ubijanja, skupili dokaze i dignuli tužbe protiv osumnjičenih.

Glavne točke projekta za spašavanje mačaka su:

  • Program sterilizacije mačaka. Taj program već funkcionira na Hvaru – i neke mačke koje su otrovane u Gradu Hvaru zadnjih mjeseci su bile sterilizirane, šta je veća šteta.
  • Stvoriti hranilišta za mačke na više mjesta, uz mjesta za nuždu (pjesak, zemlja u kutijama ako nema prirodnog mjesta).
  • Dati poticaj firmama i ljudima koji sudjeluju u projektu.
  • Voditi kampanju edukacije za mlade i odrasle, kako se može i mora brinuti za životinje, i zašto.
  • Dati do znanja preko plakata i obavijesti da lokalne vlasti će sudjelovati u akcijama za dovesti okrivljenike na sud ako krše zakon i muče ili ubiju mačke.
  • Izabrati slogan i/ili logo za projekt

Iz Udruge vjeruju da će u početku biti veći broj mačaka za operaciju, jer bi bilo lakše uhvatiti ulične mačke. Lokalna vlast je ta koja će izabrati mjesta za hranilišta i biti odgovorna za čištoće tih lokacija, uz pomoć Udruga te pojedinaca prijatelja životinja.

Financiranje će biti uglavnom preko donacija i sponzorstvo: npr. novčane donacije će ići preko proračuna lokalne vlasti, i / ili u poseban račun kod Udruga za životinje; firme, pogotovo dučani, mogu donirati mačiju hranu; u dučanima, mogu biti kutije za donacije hrane u kojim kupci mogu ostaviti suhu hranu ili konzerve. Svi zainteresirani koji hoće promovirati svoje mjesto na najbolji način će moći sudjelovati u projektu, npr. hoteli, restorani, kafići, barovi, turističke agencije itd., uz naravno pojedince. Svi koji su pružili dokazanu pomoć projektu bi mogli dobiti posebno priznanje za rad u navedenoj godini, npr. kad se slavi Dan grada ili Dan općine. U svakome mjestu gdje će projekt biti proveden, lokalna vlast će stvoriti upravni odbor za voditi akcije.

O Projektu se više informacija može pronaći na portalu Udruge Eco Hvar.

Peticiju potpišite na sljedećem linku.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")