Foto: HDZ/Facebook
POLITIKA

Andrej Plenković: Izjave predsjednika Milanovića su na tragu njegovog politiziranja

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak 3. svibnja u središnjici stranke u Zagrebu održalo je redovnu zajedničku sjednicu na kojoj su razmotrene aktualne političke teme, a govorilo se i o početku kampanje za lokalne izbore i epidemiološkoj situaciji.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je prije početka sjednice u izjavi novinarima rekao da prema raspoloživim podacima HDZ-ovi kandidati u čak 48 jedinica lokalne samouprave za čelna mjesta načelnika i gradonačelnika, nemaju protukandidate, dakle već su u tim jedinicama pobijedili.

“Kad je riječ o gradovima gradonačelnici su Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, a ostalo su općine u kojima su naši kandidati na čelnim mjestima”, rekao je Plenković.

Što se tiče epidemiološke situacije i provođenja daljnjeg procesa procijepljivanja, najavio je da će se u utorak u 10 sati održati video konferencija sa svim županima i čelnicima Županijskih zavoda za javno zdravstvo.

“Došlo je do ključnog prekretničkog trenutka u pogledu dostave različiih cjepiva u Hrvatsku. Prije dva-tri dana došlo je 134 tisuće doza cjepiva AstraZenece, a danas 173 tisuće doza cjepiva Pfizer. Cjepiva su u distribuciji prema gradovima i župaijama”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da je ministar zdravstva Vili Beroš zajedno s HZJZ-om napravio precizan plan proporcionalne distribucije cjepiva po svim županijama i županijskim Zavodima za javno zdravstvo koji će cjepiva dostaviti liječnicima obiteljske medicine i na punktove za cijepljenje.

“Svaki tjedan tijekom svibnja i lipnja ćemo imati minimalno 200 tisuća doza cjepiva i vjerujem da ćemo ostvariti cilj, a to je da povrh 700 tisuća građana koji su dobili prvu dozu cjepiva idemo prema cilju od 50 do 55 posto procijepljenosti odrasle populacije. To je naša temeljna zadaća”, poručio je Plenković.

Na upit novinara komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je rekao da Pupovčeva i Plenkovićeva policija nije ništa učinila vezano za nedeljni incident u Borovu kada je skupina mladića pozivala na ubojstvo Srba.

Plenković je istaknuo da je Vlada oštro osudila taj incident, a poduzete su i aktivnosti od strane policije.

“Smatramo da je to nedopustivo, neprimjereno i na svaki način osuđujemo takvo ponašanje. Što se tiče izjava predsjednika Milanovića, one su na tragu njegovog politiziranja, primjerice, hrvatske vojske. Sada imputira sličnu politizaciju hrvatske policije koje ustvari nema”, rekao je Plenković.

Naglasio je da hrvatska policija nije niti Plenkovićeva niti Pupovčeva, kao što nije niti hrvatska vojska Milanovićeva.

“Hrvatska vojska i policija su važne institucije hrvatske države na koje nitko pojedinačno s bilo kojim političkim predznakom nema bilo kakav prioritet i ovlasti. One se ponašaju sukladno zakonu, a ne sukladno politici ili političkom voluntarizmu nekoga tko pretendira ili je barem tako trebao biti predsjednik svih građana”, zaključio je Plenković.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")