Foto: Press
CRES GLAS OTOKA IZDVOJENO

U Cresu osnovana energetska zadruga ‘Apsyrtides’

U petak, 30. travnja u gradu Cresu, u Palači Moise je osnovana energetska zadruga “Apsyrtidies”.

Predvođeni inicijativom otočne razvojne agencije OTRA i voditelja Uga Toića te uz stručnu podršku Pokreta Otoka, današnje osnivanje energetske zadruge temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana.

Press: Foto

Osnivačku skupštinu zadruge otvorio je Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, a među osnivačima se ističu Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Komunalno poduzeće Cres/Lošinj, Cresanka d.d., Poljoprivredna zadruga Cres, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Racica d.o.o., Dražica d.o.o., Pokret Otoka i 20 fizičkih osoba, od kojih većina dolazi s područja Cresko-lošinjskog arhipelaga.

“Upravo ovakav sastav osnivača čini energetsku zadrugu Apsyrtides jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanoj na hrvatskim otocima s ciljem provedbe strategije prelaska na čistu energiju Cresko-lošinjskog arhipelaga. Zadruga i njezine aktivnosti služit će kao primjer drugim otocima i zajednicama koje žele krenuti u smjeru tranzicije predvođene energetskim zajednicama”, istaknuto je.

Osnivanje zadruge je prirodni nastavak priče započete prije dvije godine kad je Cresko-lošinjski arhipelag odabran od strane Tajništva za čistu energiju otoka EU za pilot program uz podršku Europske komisije. Nova EU pravila građane odnosno potrošače stvaljaju u centar tranzicije tako da im omogućavaju aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije te da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziran i održiv energetski sustav, čemu će i otočani s Cresko-Lošinjskog arhipelaga dati svoj doprinos.

“Ponosni smo što smo u energetsku zadrugu uključili dionike iz javnog i poslovnog sektora, organizaciju civilnog društva te brojne fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja, ali i jednog Korčulanina. Smatramo da je ovo pravi način provođenja tranzicije jer uistinu povezuje cijelu otočnu zajednicu od stanovnika do gradskih vlasti, poduzetnika, udruga i zadruga”, izjavio je novoizabrani predsjednik skupštine, Ugo Toić.

Prve i najznačajnije projekte koje zadruga planira pokrenuti su zajednička investicija zadrugara i razvoj solarne elektrane po principu “crowdinvestinga” uz podršku vlasnika Alberta Jedrejčića koji je inicijator i pokretač projekta čija se vrijednost projekta procjenjuje na 3,5 milijuna kuna, razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića te zajednički razvoj projekata u suradnji s voditeljem energetske tranzicije na Korčuli, Ivanom Zokovićem.

Osim Predsjednika skupštine i Upravitelja na današnjoj je osnivačkoj sjednici skupštine izabran i peteročlani Nadzorni odbor te tročlani Odbor za članska pitanja. Sve odluke donesene su jednoglasno te su svi osnivači pozvani da osnivački ulog uplate najkasnije do 12. svibnja kako bi se zadruga i službeno registrirala pri Trgovačkom sudu.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")