Pixabay
POLITIKA

Nakon velikog propusta s listom, lošinjski HDZ učinio novi – izbacili hrvatskog branitelja

Gradski odbor lošinjskog HDZ-a u ponedjeljak 26. travnja održao je virtualnu sjednicu putem ZOOM platforme s jednom točkom Dnevnog reda – “Odluka o listi kandidata za članove Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja na predstojećim lokalnim izborima. Od 22 članova GO, sjednici je nazočilo njih 17, dok je Prijedlog kandidacijske liste prihvaćen sa 14 glasova “za”, dva suzdržana i jedan protiv.

Prema članku 43. Poslovnika Gradskog odbora GO HDZ-a Mali Lošinj, “od dostupnosti javnosti izuzimaju se oni podaci koji su klasificirani određenim stupnjem tajnosti, te oni koji se po odluci predsjednika ili Odbora na prijedlog člana zabrane iznositi u javnost”.

Portal Glasotoka.hr uspio je doći do imena HDZ-ove kandidacijske liste te ih ekskluzivno objaviti za vrijeme trajanja sjednice Gradskog odbora, a sada donosimo i tonski zapis kojeg objavljujemo kako se u javnom prostoru ne bi nastavilo s podmetanjem preko raznih “satelita” da iznosimo netočne informacije, što je posebno primjetno pred lokalne izbore. Naime, prilikom objave liste, lošinjski HDZ nije imao zastupljen dovoljan broj žena na listi. Na to, podsjećamo, obvezuje Zakon o lokalnim izborima (čl. 9. st.3.) te Zakon o ravnopravnosti spolova (čl. 15. st. 1.) gdje se navodi da su političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji kandidata i kandidatkinja dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Neravnotežom se smatra podzastupljenost jednog spola niža od 40 posto.

Za nepoštivanje odredbe određuje se kazna od 40 tisuća kuna za izbore za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno od 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.

Međutim, nakon reakcije dijela članstva i straha od možebitne kazne i reagiranja protukandidata, HDZ s liste izbacuje hrvatskog branitelja i dugogodišnjeg lojalnog člana Stipu Rukavinu te ga mijenja kandidatkinja Anita Katalinić (na prošlim izborima 13 na listi). Konačna lista, dakle, sačinjena je redom od sljedećih kandidata: Ana Kučić, Anto Nedić, Aleksandra Volarić-Magazin, Marijana Dragoslavić, Ivan Fabijanić, Mario Kamalić (HSS), Žarko Rogić (neovisni), Jadranko Dumenčić (neovisni), Silvija Kocijan, Tin Mrvac (neovisni), Anita Katalinić, Anamarija Smirčić (neovisni) i Tomislav Gorupić. Reakcije koje dolaze do nas govore o revoltu dijela članstva zbog izbacivanja stranačkoga kolege, umjesto nekoga od nestranačkih kandidata.

Nadalje, kako doznajemo, članovima stranke su prije sjednice dostavljeni anketni upitnici kako bi iznesli svoje prijedloge. Odazvalo se oko 160 članova, od kojih je 60 iznijelo svoje prijedloge i kandidate. Najviše glasova dobila je nositeljica liste i predsjednica GO HDZ-a Mali Lošinj, Ana Kučić, koja se spominje u 47 od 58 odgovora, 40 puta su se pojavila imena Nedića, Magazin-Volarić i Fabijanića, 25 puta se ponovilo ime Stipe Rukavina, a pojavila su se imena Danijele Jurčević, Branka Jokića, Filipa Bohačeka te Darka Knezića pa i Elvisa Živkovića iz HNS-a.

Jedan od prijedloga bio je veća zastupljenost žena na listi, dok je netko od članova pozvao na odgovornost predsjednice na konačnu listu, u slučaju poraza na izborima. S time se tokom sjednice složio Ivo Skazlić, dok je Antonio Badurina upozorio kako sjednica nije donešena u roku određen Statutom. Mate Škoda se potužio da nije dobio anketni prijedlog te je upozorio kako se na listi našla osoba koja je ranije bila protiv HDZ-a. U tome ga je podržao Badurina zatraživši od predsjednice da objasni poimence sastav liste, na što je burno reagirao Darin Magazin poručivši da Ana Kučić to ne treba objašnjavati.

U međuvremenu je, dakle, došlo do izmjene liste, a u nastavku ekskluzivno donosimo i tonski zapis čitanja kandidata i usvajanja liste na sjednici Glavnog odbora GO HDZ-a Lošinj.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Dejan Nekić (SDP): ‘Franković je ponudio najdetaljniji program i vodi pozitivnu kampanju’

Vedran Morin

Đanino Sučić (UK): ‘Želim grad bez tajni za njegove stanovnike’

Vedran Morin

Marinko Žic (SDP): ‘Moji se politički ciljevi i motivi nisu promijenili, a to je ostvarenje kvalitetnih uvjeta za život’

Vedran Morin