Foto: Ivana Vranješ/Glas otoka
HRVATSKA

Predstavljen pilot projekt digitalizacije rada gradskih tijela kroz umjetnu inteligenciju

Udruga gradova RH i tvrtka Newton Technologies Adria u srijedu 28. travnja na Zagrebačkom velesajmu predstavili su pilot projekt DUIT (Digitalizacija umjetnom inteligencijom). Ovim pilot projektom uvodi se sustav digitalne transkripcije sjednica gradskog vijeća, odbora i upravnih vijeća.

Predsjednik Udruge gradova, Željko Turk, istaknuo je kako se uvođenjem digitalne transkripcije u rad gradskih tijela želi učinkovitije koristiti vrijeme službenika, povećati transparentnost rada i omogućiti distupnost audio-vizualnih zapisa svim osobama.

“Sjednice gradskih vijeća znaju podugo trajati, a kreiranje zapisnika nakon sjednica je sizifov posao. Upravo kroz ovu platformu u realnom vremenu ili nekoliko sati nakon sjednice imamo digitalizirani koncept, a dokumenti moraju biti prilagodljivi i osobama s oštećenjem sluha”, rekao je Turk.

Marko Poljak, direktor tvrtke Newton Technologies Adria, pojasnio je kako se u sklopu projekta koristi Beey platforma koja je temeljena na umjetnoj inteligenciji, čime se postiže pojednostavljena, učinkovitija transkripcija te pohrana zvučnih i video snimki. Naglasio je da se korištenje platforme omogućuje optimizacija procesa praćenja sjednica i izrade zapisnika te transparentniju i veću dostupnost materijala osobama s oštećenjem sluha, zahvaljujući funkciji izvoza titlova.

“Platforma zamorne procese izrade transkripata pojednostavljuje i ubrzava. Izrada transkripata se omogućava isti dan, a u nekoj lokalnoj samoupravi je to trajalo i po nekoliko dana ovisno o dostupnosti resursa”, rekao je Poljak.

Dodao je kako partnerstvo s Udrugom gradova u ovom projektu pokazuje da se aktivnom suradnjom u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom može unaprijediti procese lokalne samouprave i doprinijeti digitalnom razvoju cijele zajednice.

“U pilot projektu je trenutno uključeno 18 gradova, a želimo da se uključe i drugi gradovi. U sklopu pilot projekta je i Rijeka. Ovaj sustav je u Gradskom poglavarstvu te su povratne informacije pozitivne”, izjavio je Poljak.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")