Vilson Berisha/Glas otoka
GLAS OTOKA NEKRETNINE

Najveći interes za nekretninama na području otoka Vira i Krka te Istre i Vodica

Među inozemnim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com, tijekom mjeseca ožujka prevladavali su oni iz Njemačke, a najveći interes pokazivali su za kućama na području Istre, Vira, te Vodica i Krka, odnosno za stanovima u Crikvenici i Medulinu.

Posjetitelji iz inozemstva u ožujku su na oglasniku Crozilla.com posebnu pozornost usmjerili na otok Vir, koji se ponovno istaknuo prema interesu za tamošnjim kućama i zemljištima.

“Pandemija je imala velik utjecaj na tržište, posebno jer stranci više ne mogu tako jednostavno dolaziti u obilaske nekretnina, ali promijenila je i način života, ljudima je postalo bitno maknuti se iz sredine u kojoj se nalaze, pa razmišljaju o investicijama koje im ranije nisu bile u planu što je utjecalo na pojačan interes za kućama i zemljištima za njihovu izgradnju”, rekao je za Crozilla.com, Nikica Begonja, predsjednik strukovne skupine posrednika HGK ŽK Zadar i vlasnik agencije Nina dom d.o.o. koja već 25 godina djeluje na Viru.

Dodaje i kako u posljednje vrijeme za tamošnjim nekretninama ima dosta interesa potencijalnih kupaca iz Njemačke i Austrije, za što je, kako kaže, zaslužna i jaka promidžba Vira u inozemstvu kojom je postao prepoznatljiv kao otok na kojem je poželjno posjedovati nekretninu.

Do sada je bilo sasvim uobičajeno da, bez obzira o kojoj se vrsti nekretnina radi, Zagreb drži prva mjesta na ljestvici potražnje, no podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je glavni grad tijekom ožujka izgubio vodeće pozicije u čak dvije rubrike. Kuće za prodaju najviše su se pretraživale na području Osijeka, dok se Zagreb prema potražnji nalazi na drugoj poziciji.

U rubrici “Stanovi najam”, Zagreb je s nekadašnjeg prvog mjesta tijekom ožujka svrgnut čak na treću poziciju. Prema istraživanju oglasnika za nekretnine Crozilla.com, stanovi za najam najviše su se tražili u Rijeci, Splitu, Zagrebu, te Puli i Zadru. Strani posjetitelji najviše su pretraživali ponudu najma na području Rijeke, Splita i Opatije.

Zagreb, Split, Pula, Rijeka, Osijek i Zadar u ožujku su bili najtraženiji gradovi za kupnju stanova. Osim onih domaćih, interes su pokazali i potencijalni kupci iz inozemstva među kojima je najviše onih ih Njemačke, zatim Slovenije te BiH. Strane su posjetitelje uglavnom zanimali stanovi koji se putem oglasnika Crozilla.com prodaju u Crikvenici, Medulinu, Vodicama, Puli i Zagrebu.

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom veljače su bili Osijek i Zagreb, a tražene su bile i one na području Rijeke, Samobora, Zadra, Pule i otoka Vira. Ponuda građevinskih zemljišta u ožujku se uglavnom pregledavala na području Zagreba, Pule, Krka, Kaštela, Vira i Zadra.

Među inozemnim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com zainteresiranima za kuće i građevinska zemljišta uglavnom su prevladavali posjetitelji iz Njemačke. Vir, Vodice, Krk, Crikvenica, Poreč, Zadar i Pula gradovi su u kojima su potencijalni strani kupci najviše pretraživali ponudu kuća za prodaju. Kada je riječ o građevinskim zemljištima u ožujku su najtraženija bila ona na području Vira, Pule, Vodica, Crikvenice i Krka.

“Kriteriji koji su stranim kupcima bitni su: lokacija, lokacija i lokacija. Na Viru ih zanimaju kuće uz more ili one s panoramskim pogledom, a zatim i one s velikom okućnicom na kojoj je moguće imati ili izgraditi bazen. Što se tiče zemljišta, još uvijek se čekaju izmjene i dopune prostornog plana općine Vir prema kojem će se moći graditi i na još neizgrađenim građevinskim područjima otoka”, rekao je Nikica Begonja za Crozilla.com.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")