Foto: otok-hvar.hr
POLITIKA

Lokalni izbori u Starom Gradu na Hvaru

Zasad su poznata dva kandidata koji će se u izbornoj utrci nadmetati za prevlast na političkoj sceni Staroga Grada na otoku Hvaru. Riječ je o aktualnom gradonačelniku Antoniju Škarpi i konkurentu iz redova vladajuće državne stranke HDZ-a Luki Roiću. Hoće li sadašnji gradonačelnik ostati na poziciji ili će njegovo mjesto preuzeti netko s novim idejama i drugačijim pogledima – saznat ćemo u nedjelju, 16. svibnja.

Trenutni gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa sa svojom Nezavisnom listom “Ormoj se” na ovogodišnjim lokalnim izborima nastojat će osvojiti drugi mandat. Potporu mu je dala najveća oporbena stranka SDP.

Tijekom Škarpinog mandata pokrenuta je izgradnja sustava odvodnje – najvećeg projekta na području otoka Hvara, uređeno je gradsko kino, otvoreni su pregovori za velika hotelijersko-turistička ulaganja čime su osigurana nova radna mjesta i značajno je podignuta kvaliteta turističke ponude i usluge u mjestu. Također, posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom Covid 19, s kojima se suočava cijeli svijet, neznatne su jer se Stari Grad intenzivno angažirao s povlačenjem sredstva iz raznih programa, što je rezultiralo povećanjem proračuna za gotovo 100%, po čemu je jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj.

Škarpin konkurent predstavljen je krajem drugog mjeseca, na II. Sjednici Gradskog odbora HDZ-a Grada Staroga Grada. HDZ je za svoga kandidata u utrci za gradonačelnika izabrao Luku Roića, koji je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu gdje je nastavio graditi profesionalnu karijeru. Roića je pandemija nagnula da se odluči vratiti u rodni Stari Grad. Smatra da otok ima razvojni potencijal te kako će stabilnošću i sigurnošću ostvariti strateške ciljeve tijekom pandemije. Roić će nastojati povratiti HDZ-ovu vlast u Stari Grad, koju su zadnji put imali 2013. godine tijekom mandata Vinka Maroevića, što je zamalo uoči zadnjih lokalnih izbora uspjela kandidatkinja Mihaela Petrić.

Hoće li Škarpa dobiti priliku završiti započeti posao te je li njegovo znanje i upornost mogu konkurirati novom kandidatu koji se vraća doma željan promjena, uvelike ovisi o tome tko će bolje predstaviti svoj program. Tijekom kampanje kandidati će svašta obećavati, a što će se od toga realizirati saznat ćemo tek u novom mandatu.

L.S.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Dejan Nekić (SDP): ‘Franković je ponudio najdetaljniji program i vodi pozitivnu kampanju’

Vedran Morin

Đanino Sučić (UK): ‘Želim grad bez tajni za njegove stanovnike’

Vedran Morin

Marinko Žic (SDP): ‘Moji se politički ciljevi i motivi nisu promijenili, a to je ostvarenje kvalitetnih uvjeta za život’

Vedran Morin