Pixabay
POLITIKA

Potpredsjednica DIP-a o novim pravilima na lokalnim izborima

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Vesna Fabijančić Križanić, u Novom danu je govorila o novim pravilima na lokalnim izborima.

Tako će se, među ostalim, u izvješćima troškova izborne kampanje po novim pravilima morati prikazati i sve što je potrošeno u svrhu izbora i prije službene kampanje, rekla je Vesna Fabijančić Križanić, a prenosi portal N1info. Osim toga, izvješća će se unositi u informacijski sustav DIP-a, prije samih izbora, kao i dva tjedna nakon lokalnih izbora.

Prvi puta kandidati smiju potrošiti manje, dok financiranje kampanje, objašnjava potpredsjednica DIP-a, nije u nadležnosti DIP-a već to donosi Vlada. Za svaku donaciju veću od 5000 kuna mora se potpisivati ugovor. Osim toga, mora biti priložena i izjava donatora u kojoj potvrđuju da nemaju nedospjelih dugovanja prema državnom proračunu.

“Fizičke osobe i obrti mogu donirati do 30.000 kuna, a pravne osobe do 200.000 kuna. Svaka vrsta izbora regulirana je posebnim zakonima. DIP je izvan izbornih procesa sugeriralo zakonodavcu da izjednači neke izborne institute, među kojima i uvjeti za kandidate”, istaknula je Fabijančić Križanić.

Specifičnost ovih izbora je da mogu birati samo birači s prijavljenim prebivalištem, a kandidati moraju imati prebivalište na području lokalne samouprave. Ono mora biti prijavljeno najmanje šest mjeseci.

Kaže da se potpisi kandidata mogu prikupljati i na otvorenom i na zatvorenom.

“Bitno je da se moraju prikupljaju na obrascima DIP-a“, dodaje.

Prikupljanje potpisa u javnim i državnim tvrtkama nije zabranjeno, ali nije higijenski, kaže potpredsjednica DIP-a. Kazna se ne smije izdati, dodaje.

“Ne smiju se koristiti resursi u izbornoj promidžbi jedinica lokalne samouprave. Zaposlenik u određenoj tvrtki je birač, ali može i prikupljati potpise. Nema strogih zabrana za to”, kazala je.

Osvrnula se na slučaj jednog aktualnog gradonačelnika koji prikuplja potpise u gradskoj tvrtki:

“To nije u skladu s izbornim pravilima, to je zlouporaba resursa jedinica lokalne samouprave i pritisak na zaposlenike”, zaključuje Vesna Fabijančić Križanić za N1.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Dejan Nekić (SDP): ‘Franković je ponudio najdetaljniji program i vodi pozitivnu kampanju’

Vedran Morin

Đanino Sučić (UK): ‘Želim grad bez tajni za njegove stanovnike’

Vedran Morin

Marinko Žic (SDP): ‘Moji se politički ciljevi i motivi nisu promijenili, a to je ostvarenje kvalitetnih uvjeta za život’

Vedran Morin