Ilustracija: Trip Advisor/Općina Lumbarda
POLITIKA

HDZ-ov načelnik s Korčule izbjegava zakon kako bi uhljebio svoga zamjenika?

Portal Telegram u pisanju o redukcijama općinskih i gradskih fotelja na skorašnjim lokalnim izborima, zbog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, izdvaja primjer iz korčulanske općina Lumbarda. I ta će Općina nakon 16. svibnja po sili zakona ostati bez zamjenika načelnika, funkcije koju godinama obnaša HDZ-ov Anto Bezek, nadimka “Car”.

Ipak, prema dokumentima koje je otkrio Telegram, izvjesno je da bi općina taj dužnosnički gubitak nakon izbora mogla nadoknaditi novim zaposlenikom, referentom, i to baš u liku aktualnog zamjenika načelnika. On se, naime, o takvom radnom transferu eksplicitno raspitivao kod Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa i dobio zeleno svjetlo. Nekoliko mjeseci prije toga, sve prema pravilima političke struke, općina je u novoj sistematizaciji radnih mjesta, indikativno, otkrila iznimnu potrebu za radnim mjestom referenta za društvene i protokolarne djelatnosti, koje do tada nije postojalo.

U tijeku je, smatra Telegram, provođenje osobnoga plana oporavka i otpornosti zamjenika načelnika, gospodina Ante Bezeka, kojemu se uskoro ukida dužnosničko mjesto. Iz dokumenta u posjedu Telegrama, vidljivo je kako je krajem veljače Bezek službeno pitao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može li se, nakon što izbori prođu, “temeljem prijave na javni natječaj, zaposliti kao referent u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lumbarda i to prije isteka roka od godine dana”.

Pritom je napomenuo Povjerenstvu kako svakako namjerava koristiti poznatu naknadu plaće nakon obavljanja dužnosti, barem šest mjeseci, ali ako treba i kraće – dok se ne raspiše natječaj za posao referenta. Također ga je zanimalo može li se ipak kandidirati za vijećnika, pa obavljati taj javni posao sve do zapošljavanja te može li, eventualno, paralelno biti i općinski vijećnik i općinski referent. Sve to, pretpostavljaju u Telegramu, u strogo hipotetskom slučaju da bude izabran i na izborima i na javnom natječaju. U Povjerenstvu su, ukratko, gospodinu zamjeniku načelnika Bezeku-Caru odgovorili da neće prekršiti zakon ako se zaposli kao referent u općini gdje je sada zamjenik. Posao referenta, naime “ne predstavlja obavljanje upravljačke funkcije”, pa se ne primjenjuje uobičajena zabrana zapošljavanja, rekli su iz Povjerenstva.

O mogućnosti paralelnog obnašanja vijećničke dužnosti i referenture u općini, Povjerenstvo se nije izjasnilo, već je dilemu proslijedilo na razrješenje Ministarstvu pravosuđa i uprave Ivana Malenice. Njegovo je ministarstvo, podsjeća Telegram, zaslužno i za ovu “reformu” u kojoj se, sad je jasno, svakako bude smanjio broj dužnosnika, ali pritom paradoksalno nije isključeno povećanje broja službenika i namještenika. Kako se to u praksi izvodi, vidljivo je u ovom enciklopedijskom slučaju iz općine Lumbarda, čiji načelnik je Igor Kršinić. Početkom listopada prošle godine, dva mjeseca prije izglasavanja izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, načelnik donosi odluku o sistematizaciji radnih mjesta Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lumbarda. U njoj se pojavljuje i novo, upražnjeno radno mjesto referenta za društvene i protokolarne djelatnosti.

Prema opisu poslova, taj referent će “pripremati i pratiti izvršenje programa javnih potreba od značenja za Općinu”, analizirati “djelovanje i učinke općinskih kulturnih ustanova, ustanova i udruga iz područja socijalne skrbi, športskih klubova te udruga civilnog društva”, voditi protokolarne poslove i organizaciju općinskih svečanosti, brinuti o ažuriranju web stranice općine i ostvarivanju prava na pristup informacijama, voditi poslove odnosa s medijima, ali i “druge srodne poslove po nalogu pročelnika općine”.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")