Foto: jakopin.net
GLAS OTOKA OSTALI

Brbišćica na Dugom otoku proglašena zaštićenim dijelom prirode

Godine 2011. na lokalitetu Brbišćica na Dugom otoku pronađen je fosil dinosaura, nakon čega je proglašen zaštićenim dijelom prirode. Sada ga je Ministarstvo gospodarstva unijelo u Upisnik zaštićenih minerala i fosila među 24 nalazišta u Republici Hrvatskoj koja su značajna zbog svoje rijetkosti, veličine, izgleda, obrazovnog i znanstvenog značaja, javlja 057info.

Fosil dinosaura na Dugom otoku 2011. godine zamijetio je zadarski prirodoslovac Donat Petricioli. Na kamenim grebenima Brbišćice, zapadno od mjesta Brbinj, otkrio je fosila guštera koji je, kako se pokazalo, živio prije oko 100 milijuna godina, kao i brojne okamine riba, biljaka i puževa. Prema prvim istraživanjima, piše portal 057info, koje su proveli stručnjaci Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, najvjerojatnije se radi o posve novoj vrsti dinosaura.

Terenskim istraživanjem utvrđeno je da se fosilni gmaz nalazi u slijedu naslaga u kojemu je također sačuvana zajednica fosilnih riba, te morskih invertebrata kao što su glavonošci i grebenotvorci. Također je pronađeno i fosilno bilje, brojni ostaci algi, a u jednom sloju i ihnofosili, odnosno različiti tragovi aktivnosti životinja.

Paleontolog Jakov Radovčić je prilikom pronalaska fosila objasnio kako je naše priobalje nekada bilo oceanska plićina u čijem su vapnenom mulju dinosauri ostavljali svoje tragove. Tragovi stopala u Brbišćici pripadali su sauropodu, četveronošcu čiji su tragovi locirani na Hvaru, ili hadrosaurusu koji je hodao na dvije noge poput ptice.

Fosilni materijal prikupljen na terenu pohranjen je u Prirodoslovnom muzeju, dok se najvažniji nalaz, fosilni gmaz, nalazi u zoni plime i oseke, na stijeni izloženoj udaru valova, pa ga je potrebno zaštititi. Odlukom ministarstva zabranjeno je uzimati iz prirode ili uništavati zaštićene fosile dinosaura te provoditi zahvate koji mogu dovesti do oštećenja fosila i njihovih nalazišta.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")