Preslika/KanalRi
COVID19

Vladimir Mićović: ‘Virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka’

O epidemiološkoj situaciji u Primorsko-goranskoj županiji za N1 je komentirao ravnatelj Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo, Vladimir Mićović.

Rekao je da je transmisija virusa izuzetno visoka u ovom trenutku te da je na području županije preko 3200 aktivnih slučajeva zaraze.

“Opuštanje je nastupilo sredinom veljače i pomalo se taj kotač počeo okretati u neželjenom smjeru. Širio se virus velikom brzinom. Udio britanskog soja virusa je dominantan. On je prisutan u gotovo 80-90 posto slučajeva. Taj soj virusa je gotovo u potpunosti preuzeto primat”, ističe Mićović i napominje kako su mjere donesene u toj županiji bile nužne.

“Ova zadnja dva tjedna se taj udio zaraženih ipak nešto smanjio. Udio ljudi koji leže u bolnicama ipak se stidljivo smanjuje”, kaže.

Mićović poručuje kako je izuzetno važno gledati koliki je broj testiranih osoba.

“Kad imate ovakvu epidemiju, broj testiranih je osnovni je alat koji može locirati gdje su žarišta. Sigurno kad više testirate, otkrivate veći broj oboljelih”, pojašnjava.

“Naglašavamo i svjesni smo toga da je svako zatvaranje bolni rez. Svjesni smo da se to mora raditi u odgovarajućem trenutku. Iz centralnog dijela županije iz kojeg se virus najviše širio, virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka”, dodaje.

Ipak, tvrdi, u Primorsko-goranskoj županiji nisu napravili drastičan lockdown.

“Tražili smo jedan umjeren pristup. Ovo su jedne oštre mjere i ugostitelji su prvi koji su na udaru. Navečer popušta koncetracija, mladi popiju i opuste se”, rekao je Mićović za N1.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Vladimir Mićović: Primorsko-goranska županija ima najbolju epidemiološku situaciju i to moramo očuvati

Glas otoka

Županijski stožer civilne zaštite: Stroga kontrola graničnih prijelaza smanjuje opasnost širenja zaraze

Glas otoka