HRVATSKA

U Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv medija i novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u petak, 16. travnja, u Novinarskom domu u Zagrebu predstavilo rezultate godišnje ankete o broju tužbi protiv novinara i medija.

Preslika/HND/Facebook

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je tom prilikom istaknuo kako se anketa provodi treću godinu zaredom, a cilj je upozoriti na zlouporabu tužbi u svrhu sprječavanja, odnosno gušenja slobodnog novinarstva i pokušaja uništenja medija. Upozorio je kako je Hrvatska u samom europskom vrhu po broju tužbi protiv novinara i medija.

“Nažalost živimo u zemlji gdje možete završiti na sudu ili izgubiti tužbu i ako ste objavili točnu informaciju”, izjavio je novinarima Zovko prije početka predstavljanja ankete.

Naglasio je da HND traži dekriminalizaciju klevete i uvrede.

“Smatramo da svatko tko je pogođen nekim tekstom može u parničnom postupku doći do svoje zadovoljštine”, istaknuo je Zovko.

Rezultate ankete HND-a je predstavila Glavna tajnica HND-a, Ema Tarabocchia. Naglasila je kako je broj tužbi protiv medija i novinara porastao u odnosu na prošlu godinu. Tako je u Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv medija i novinara, od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna.

Najviše tužbi kao i prošle godine ima Hanza Media, odnosno njih 479 koje su teške u prosjeku 100.000 kuna, zatim Styria s 203 tužbe, čiji odštetni zahtjev iznosi 20,2 milijuna kuna. Od 924 tužbi, 892 se odnose na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koje se vode protiv nakladnika, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutno aktivna 32 kaznena postupka. Među tužiteljima se osim fizičkih osoba nepoznatih široj javnosti, ističu osobe iz javnog i političkog života, pravne osobe, političari pa i suci.

Ove godine na HND-ov upit o broju tužbi odgovorila su 23 medija. Gotovo 89 posto ispitanih medija je odgovorilo da im tužbe otežavaju poslovanje, dok se 37 posto teško nosi s time, a riječ je o malim i neprofitnim medijima koje ovakve tužbe dovode do ruba propasti.

Od 2018. do 2020. godine u kaznenim postupcima protiv novinara doneseno je 38 rješenja kojima je odbačena privatna tužba ili optužnica te 51 rješenje o obustavi postupka. Donesene su dvije odbijajuće presude te 25 oslobađajućih presuda. U samo 12 slučajeva donesena je oslobađajuća presuda protiv novinara te se može zaključiti da je u prosjeku svaki deseti novinar osuđen za djelo za kojeg ga se tereti.

Također i HND ima tri aktivna sudska spora. Naime, protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka kazneni spor vodi Hrvatska radiotelevizija, kao i spor za naknadu štete od 250 tisuća kuna. Od HND-a se potražuje 200 tisuća kuna, a u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a Sanje Mikleušević-Pavić 50 tisuća kuna.

Odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe Vanja Jurić je istaknula kako su izneseni podaci o tužbama zabrinjavajući te je ustvrdila kako u Hrvatskoj postoji “kultura” tuženja medija. Naglasila je kako su osobito izloženi mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom. Kad je riječ o odšteti, Jurić je rekla da ona iznosi oko 80 tisuća kuna, što je iznad prosjeka za europske prilike.

“Tužbe ne smiju biti sredstvo zastrašivanja medija i novinara. Oni koji se nađu povrijeđeni ili se smatraju oštećenim zbog nekog teksta imaju institut ispravka, uklanjanje objave i slično. Tužbe za naknadu štete moraju biti na zadnjem mjestu”, izjavila je Jurić.

Smatra da se situcija može popraviti samo kroz edukaciju.

“Političari i dužnosnici moraju moći prihvatiti kritiku, iz nje moraju učiti i rasti. Moraju biti na prvoj liniji obrane medijskih sloboda, a ne da podnose tužbu protiv medija i novinara”, rekla je Jurić.

Naglasila je da je potrebna stalna i sustavna edukacija odvjetnika.

“Moraju koristiti međunarodne mehanizme i standarde, da znaju koji su alati na raspolaganju da bi mogli braniti i novinare i medije na najbolji mogući način“, poručila je Jurić.

Vlasnik i novinar portala Virovitica.net Goran Gazdek, koji je bio suočen i s tužbama bivšeg ministra Tomislava Tolušića, iznio je svoja iskustva.

“Teško je svim novinarima u Hrvatskoj, ali je puno teže nama koji radimo u lokalnim medijima, pogotovo u manjim sredinama. Ove tužbe su samo jedan od vrste pritisaka koji je “moderan” u zadnje vrijeme. Ne doživljavamo prijetnje koje smo nekad doživljavali, više nam ne buše gume, ne razbijaju prozore…ali nas tuže”, istaknuo je Gazdek.

Dodao je kako su tužbe puno lakši način da se novinare ušutka.

“Osim što smatram tužbe svojevrsnim zastrašivanjem, na taj način nas se želi i umoriti. Naime, u manjim medijima radi jedan ili dva novinara, urednici su i vlasnici portala i moraju trošiti energiju, vrijeme, novac za odvjetnike, za odlazak na sudove što utječe na rad”, tvrdi Gazdek.

Naglasio je kako je novinarima teško doći i do informacija jer se često ljudi bolje dati neku informaciju o važnoj temi.

“Vrijednost mojih tužbi je oko 200 tisuća kuna, moj godišnji proračun za neprofitni portal je 20 tisuća kuna. Tako ukoliko izgubim sve mogu staviti ključ u bravu, zatvoriti portal”, kazao je Gazdek.

Dodao je kako je i u drugim sredinama slična situacija kao i u Virovitici, a spomenuo je da je s tim problemima suočen i medij Glas Istre, u što se uvjerilo izaslanstvo HND-a tijekom nedavnog boravka u Puli.

“Ne vidim rješenje. Rješenje je jedino da istražujemo, dalje upozoravamo i na neki način potičemo sud da donosi pravedne odluke što se tiče novinar jer u velikoj mjeri su nepravedne tužbe”, zaključio je Gazdek.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

HND poziva javne dužnosnike da prestanu prozivati novinare

Glas otoka

Kampanja ‘Zajedno za jačanje lokalnih medija’ odlična je prilika da se prisjetimo pritisaka otočnih šerifa

Glas otoka

Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe

Glas otoka