Preslika/HRT
COVID19

Šef splitske infektologije: ‘Pandemija bukti, veliki je broj hospitaliziranih’

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, Ivo Ivić, gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirao stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 883 obrađena testa kod 321 osobe potvrđena je zaraza koronavirusom, a 173 covid-pozitivnih je na bolničkom liječenju, dok je 17 osoba na respiratoru. Šest je osoba preminulo. Zbog loše epidemiološke situacije županija je produljila mjere na još dva tjedna.

Ivić je komentirao loše stanje u županiji.

“Ako pratimo trendove, u zadnjih deset dana smo oko te brojke od 170 do 180 hospitaliziranih, dnevno primljenih oko 20 bolesnika, ali uspijevamo održavati i taj ritam otpusta”, rekao je Ivić.

Dodaje da se, objektivno, radi o jako velikom broju hospitaliziranih i to znači da epidemija zapravo bukti. Najveći je problem, naglašava Ivić, britanski soj.

“Britanski soj je sada zapravo gotovo jedini koji sudjeluje u širenju, vrlo efikasno se širi, pogađa mlađu populaciju. Mi u ožujku imamo 10 godina nižu dob po pitanju smrtnosti nego što je to bilo u siječnju dok nije bilo britanskog soja. Situacija ni na koji način nije dobra”, kazao je.

Upravo zbog te loše epidemiološke situacije produljene su za još dva tjedna strože epidemiološke mjere u županiji, no krizme i pričesti ostaju. Na pitanje je li to bila dobra odluka, Ivić je rekao kako će sva okupljanja održati intenzitet epidemije.

“Ne treba dvojiti, bilo koji oblik okupljanja će doprinijeti, ako ništa, održavanju ovakvog intenziteta epidemije, a možda je i pojačati. To se isto tako odnosi i na takve običaje. Zaista sam mišljenja da to treba svesti na najnižu moguću mjeru. Sve proslave treba svesti na najuže dijelove obitelji, oca, majku i djecu. Svima je jasno da mjere koje Stožer proglašava ne vrijede ako ih se ljudi ne pridržavaju. To ja ponavljam već neko vrijeme. Bez obzira na to što mi to ne vidimo, to se događa iza vrata”, zaključio je.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")