POLITIKA

Plenković otkrio koliko će iznositi covid dodatak za umirovljenike

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prošli je tjedan najavio kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima, te je tim povodom jutros u Banskim dvorima primio predstavnike umirovljenika.

“Vodili smo zajedničke razgovore o tome kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina u našem društvu, a to su naši umirovljenici. Imamo 17 tisuća više umirovljenika ove godine, nego što je bilo prošle. Mi smo povećali prosječno mirovine za 13,5 posto. Kada tome dodamo da smo vodili računa o onima koji imaju najniže mirovine, onda se njima mirovina povećala za još tri posto”, rekao je uvodno premijer Plenković nakon sastanka.

Kroz zajedničke razgovore, kako je naglašeno, došlo se do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo jednokratno isplatili umirovljenicima dodatak.

“Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupno primanja do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna, da se onima kojima je iznos mirovine od 1500-2000 kuna isplati jednokratno 900 kuna. Da se onima kojima je iznos od 2000-3000 kuna isplati 600 kuna i konačno onima kojima je iznos mirovine između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna. Ovo jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog osiguranja. Ovom odlukom o isplati novčanog primanja trebalo biti obuhvaćeno oko 850 tisuća naših umirovljenika. Ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna”, istaknuo je Plenković.

Ministar Aladrović rekao je da je početak isplate 30. travnja.

“Ne kupujemo glasove umirovljenika ovime. O ovome dugo razgovaramo. Po toj logici Vlada kupuje glasove 680.000 radnika godinu dana kojima je isplaćen novac zbog korone. Ovo je odgovoran potez Vlade. Ovo je jednokratna potpora u okolnostima pandemije”, napomenuo je premijer na pitanje zašto se toliko čekalo s isplatom, javlja N1info.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Istraživanje otkrilo kako javnost percipira ‘sukob’ Milanovića i Plenkovića

Glas otoka

U Šibeniku svečano otvoren centar poduzetničke poslovne infrastrukture ‘Adriatic Business Centre – ABC’

Glas otoka

NEMA UPP-A Projekt LNG Hrvatska na samome startu se suočava s prvim problemom

Vedran Morin