Foto: Grad Cres/Facebook/W. Salković
POLITIKA

Marčelo Damijanjević (NL) najavio kandidaturu za gradonačelnika Cresa

Predsjednik creskoga Gradskog vijeća u posljednja tri mandata, Marčelo Damijanjević, najavio je nestranačku kandidaturu za gradonačelnika Grada Cresa, dok će za sastav gradskog vijeća uskoro predstaviti nezavisnu listu.

Najavu kandidature objavljujemo u nastavku, u cijelosti.

U tri izborna ciklusa građani Cresa dali su mi podršku, na osnovu koje sam dvanaest godina obavljao dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Cresa. Stoga imam veliko životno i političko iskustvo, te smatram da mogu transparentno i uspješno voditi Grad.

Kandidirati ću se za mjesto Gradonačelnika, a za Gradsko vijeće sastaviti ćemo nezavisnu listu. Sugrađanima ću ponuditi konkretna rješenja i sadržaj. Odmah nakon izbora, moj prvi potez i fokus biti će Creski, gradski program stanogradnje da bi mlade obitelji došli do svoga stana. Projekt gradnje po državnom POS-u nije uspio. Izgubilo se puno godina i odmah moramo krenuti sa vlastitim programom da bi omogućili kupnju stanova, po fer vrijednosti koja neće biti veća od POS-ove. Cijena i uvijeti kupnje moraju biti u skladu sa mogućnostima mladih obitelji. Stanovi moraju biti gotovi do kraja 2022. godine.

Neću zaboraviti ni one koji su kroz radni vijek dali svoj doprinos našoj zajednici. U ovom mandatu moramo izgraditi novi dom za starije i nemoćne. Instituciju koja će kapacitetom i standardom zadovoljiti potrebe naših sugrađana u 21. stoljeću, kako za stalni boravak tako i za druženje i rekreaciju.

Naša kulturna baština, tradicija i običaji, kao i očuvana priroda naša su šansa za budućnost. Pred izazovom smo: Kako te vrijednosti staviti u upotrebu, dati im novu održivost i na taj način sačuvati i valorizirati. Drugi preduvjet za egzistenciju na otoku su radna mjesta. Poticati ću i podržavati prihvatljive i održive razvojne projekte u gospodarstvu jer bez novih radnih mjesta, nećemo zadržati mlade.

Sa jedne strane imamo potrebe, želje i nastojanja većine nas koji živimo na ovom otoku očuvane prirode, da i ostanemo živjeti tu. S druge strane javljaju se inicijative koje za cilj imaju omogućiti povremenim posjetiteljima otoka, odmor od života u urbanim sredinama. Iz njihovog stajališta njima treba mir, i mali broj lokalnog stanovništva koji održavaju sustav. Pa se pojavljuju inicijative, sa ciljem protivljenja svakom projektu koji donosi kakav-takav razvoj, bez obzira koliko pazimo da taj razvoj bude održiv.

Izazov je i pitanje pred biračima koji će odlučiti tko će voditi Grad: Hoće li se donositi odluke u smjeru omogućavanja održivog razvoja infrastrukture, i gospodarskih subjekata, ili će pokleknuti pod pritiskom, dosta glasnih savjetodavaca i mentora kojima je krajnji cilj: otok Cres u nekom režimu prirodnog rezervata. Ali u rezervatima i nacionalnim parkovima se ne živi, nego ga se posjećuje i odlazi.

Zakon daje pravo odlučivanja isključivo onima koji žive na području Grada, pa će o nama samima ovisiti kakva će nam biti budućnost.”

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

VIDEO Blatski HDZ predstavio kandidate s liste i programske smjernice

Glas otoka

Na otoku Pagu rovovska borba političkih aktera za svaki glas

Glas otoka

Franciska Jurišić Bačić (HDZ) predstavlja svoju kandidaturu za načelnicu Općine Blato

Glas otoka