Voa News
COVID19

AstraZeneca objavila zbog kojih simptoma se mora tražiti liječnička pomoć

Nakon što su Europska agencija za lijekove (EMA) i AstraZeneca potvrdili stvaranje krvnih ugrušaka od cjepiva AstraZenece, HALMED je prenio objavu zbog kojih simptoma se treba odmah javiti liječniku.

Prema iskustvima cijepljenih, liječnici obiteljske medicine ne upozoravaju na moguće zabrinjavajuće simptome kada ih nazovu zbog termina cijepljenja. štoviše, naglašavaju da su “povišena temperatura i zimica uobičajene nuspojave zbog kojih se ne treba javljati ordinacijama”, piše tportal. Nije, međutim, jasno zašto se na punktovima za cijepljenje u Hrvatskoj ne dijele letci s osnovnim informacijama što očekivati nakon cijepljenja i kako reagirati u pojedinim situacijama, kako je to slučaj u mnogim drugim zemaljama, ako se već nije upozorilo na moguće simptome zgrušavanja krvi.

Tim više što je sama AstraZeneca prije točno dva tjedna obavijestila liječnike o rizicima od trombocitopenije i poremećaja zgrušavanja krvi, potvrđujući crno na bijelo moguću povezanost “s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka uz nisku razinu krvnih pločica (trombocita)”.

Kombinacija tromboze s trombocitopenijom, u nekim slučajevima praćena s krvarenjem, vrlo je rijetko opažena nakon cijepljenja cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Zdravstveni radnici trebaju pripaziti na znakove i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije. Cijepljene osobe treba uputiti da odmah potraže liječničku pomoć u slučaju da se razviju simptomi kao što su kratkoća daha, bol u prsima, oticanje nogu i perzistentna bol u abdomenu nakon cijepljenja. Dodatno, sve osobe u kojih se pojave neurološki simptomi, uključujući teške ili perzistentne glavobolje te zamućen vid nakon cijepljenja, kao i one osobe u kojih se nekoliko dana nakon cijepljenja pojave modrice na koži (petehije) udaljene od mjesta primjene cjepiva, također moraju odmah zatražiti liječničku pomoć“, stoji u pismu AstraZenece zdravstvenim radnicima u Europskoj uniji, a prenosi tportal.

HALMED je za tportal potvrdio da je ‘nositelj odobrenja’ (AstraZeneca d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, op.a.) 24. ožujka poštom distribuirao pismo zdravstvenim radnicima; svim liječnicima obiteljske medicine i centrima za provođenje cijepljenja, sukladno odobrenom EMA-inom komunikacijskom planu. Na vanjskoj strani omotnice je pečat HALMED-a s naznakom ‘važna sigurnosna obavijest’.

Sva pisma koja se iz nekog razloga ne isporuče primatelju vraćaju se HALMED-u te u tom slučaju tražimo od nositelja odobrenja da ažurira listu, šaljemo im listu svih adresa na koje Pismo nije zaprimljeno te ih općenit tražimo da nam jave sve poteškoće u distribuciji kako bi se osiguralo da Pismo dođe do svih primatelja kojima je namijenjeno“, navela je glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")