Preslika/Večernji list
HRVATSKA

Nalaz ministarstva: Majka curice dan prije tragičnog događaja u Centru tražila pomoć?

Večernji list neslužbeno doznaje da je majka preminule djevojčice, koja je osumnjičena za njezino fatalno premlaćivanje, dan prije tragičnog događaja došla u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i tražila pomoć.

To, navodno, proizlazi iz nalaza Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je, piše Večernji, složio kronologiju slučaja prema dokumentaciji koju su proučili. A kronologija, ukratko, ide ovako: U rujnu 2018. godine majka, koja je netom prije rodila, obratila se Centru zbog nasilnog partnera. Tada je zatražila smještaj u sigurnu kuću koju je nekoliko dana kasnije napustila i vratila se partneru.

Roditelji su u jednom trenutku u Centar doveli dijete, rekavši da se ne mogu brinuti o curici. Kao što je već poznato, par je prošle godine, nakon vjenčanja, tražio da im se dijete vrati.

“Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima”, prenosi Večernji.

Pišu kako neslužbeno doznaju da je voditeljica nadzora redovito obilazila obitelj. “Djevojčica je bila uredna, počešljana, lijepo obučena i urednog razvoja”, piše. Onda su se, prema pisanju lista, početkom godine roditelji počeli žaliti voditeljici “da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije govori”. Voditeljica to i sama primjećuje, a u izvješću iz ožujka ove godine zapisuje da dijete hitno treba psihologa.

“Dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. S obzirom na to, utvrđeno je da je za curicu bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji, gdje se dobro adaptirala i razvijala te je razvila snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima”, prenosi Večernji.

Kakvu je konkretnu pomoć tražila i zbog čega, nije navedeno. Jesu li ikakvi konkretni podaci poduzeti kako bi se to zbilja učinilo, također nije poznato.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")