Foto: TRIS/G. Šimac
GLAS OTOKA

U moru apsurda oko izgradnje marine na otoku Vrgadi je i ‘premještanje periski na drugu stranu otoka’

O otoku Vrgadi i po mnogima štetnoj nakani vlasti da se tamnošnji slikoviti povijesni otočki pristan čitav pretvori u marinu za nautičare smo već prenosili u tekstu naslovljenom “Na otoku Vrgadi se usprotivili betonizaciji uvale, umjesto nautičkog turizma žele svoj mir“.

Skica marine u Vrgadi

U tome pakoštanske općinske vlasti ustraju i dalje, uz podršku državne vlasti, odnosno Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje im je dalo suglasnost 5. ožujka 2021. godine na Prijedlog Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa uvale Vrgada, ponovno piše portal Tris.com.hr.

Ranije su odbačene brojne primjedbe otočana upućene vlastima Općine Pakoštane na dokument nazvan Prijedlog Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa uvale Vrgada, kao i sva upozorenja kako je takvo što posve neprimjereno te će dovesti do trajne devastacije otoka i gubitka identiteta i zagađenja okoliša. Općinske vlasti su prije par tjedana svim sudionicima javne rasprave o tom dokumentu poslali obavijesti, a u kojima nisu naveli sve primjedbe koje su zaprimili, nego samo djelomično, upozoravaju Vrgadini koji se protive tom projektu za kojeg misle da će poništiti sve ljepote i vrijednosti otoka radi nečijeg profita, te otok pretvoriti u privatnu marinu, piše portal Tris.

Kako je poznato, tamo se među ostalim, namjerava iskopati prirodna pješčana plićina, ukloniti svi povijesni kameniti ‘mulovi’, a cijeli obruč oko uvale zabetonirati i pretvoriti u privez (oko 200 vezova) i servis i sanitarne čvorove za nautičare, a planiraju sravniti i samljeti kamenitu obalu istočno od pristana te je ‘prihraniti’ i pretvoriti u tzv. plažu.

Koliko oni koji bi trebali brinuti o okolišu, mjerodavno Ćorićevo ministarstvo, doista brinu svjedoči i dokument od 24. rujna 2019. godine u kojemu oni donose Rješenje po kojemu za namjeravan zahvat “Uređenje otvorene luke Vrgada nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš uz primjenu mjere zaštite okoliša”. Posebno je intrigantno i tragikomično koju “mjeru zaštite okoliša” predlažu da se iz plićine, koju treba posve iskopati, tamošnje periske premjeste – na drugu stranu otoka.

“Neposredno prije početka izvođenja radova u moru potrebno je, uz nadzor stručnjaka biologa, premjestiti sve jedinke strogo zaštićene vrste plemenita periska (Pinna nobilis) na drugu lokaciju izvan zone mogućeg utjecaja, a unutar područja ekološke mreže HR3000085 Otok Vrgada SI strana s o. Kozina”, navode stručnjaci, a piše šibenski portal Tris.com.hr.

Cjeloviti dokument Urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa uvale Vrgada pogledajte na poveznici. 

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Na otoku Vrgadi se usprotivili betonizaciji uvale, umjesto nautičkog turizma žele svoj mir

Glas otoka