Press/Grad Pag
GLAS OTOKA PAG

Uručeni certifikati i oznake posebnog standarda ‘Pag na meniju’

Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda “Pag na meniju”, koji simboliziraju tradicionalnu kuhinju otoka Paga, svečano su uručeni u petak, 26. ožujka, u gradu Pagu, u prostoru Kneževog dvora.

Nakon objavljenog javnog poziva, uvjetima poziva i pravilnika Posebnog standarda udovoljilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s područja cijelog otoka Paga. Tako će svi ljubitelji dobre tradicionalne hrane i pića s Paga svoja nepca moći oduševljavati u nekim od sljedećih konoba: “Bile” i “Bodulo” u Pagu, “Didova kuća” u Šimunima, “Bonaca” u Mandrama, “Figurica” i “Prtorić” u Kolanu te “Težak” u Metajni.

Press/Grad Pag

Certifikate i oznake dobitnicima su uručile Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i Sara Čemeljić, direktorica TZ Općine Kolan. Na svečanoj dodjeli certifikata bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga i predsjednik TZ Grada Paga, direktori otočnih turističkih zajednica te predstavnici Udruženja obrtnika Paga i Novalje. U ime svih turističkih zajednica nazočnima se obratila Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga. Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima. Poseban standard “Pag na meniju” ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.

Press/Grad Pag

Provedbom ovoga projekta nastoje se povećati kompetencije učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja kuhara i konobara za potrebe gastro turizma na području otoka Paga i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Učenici trogodišnjih zanimanja često su podcijenjeni u društvu kao oni koji su upisali takvu školu jer “nisu imali uvjete za nešto bolje”. Upravo ovaj i ovome slični projekti žele osvijestiti kako su kuhari i konobari jedni od glavnih stupova našeg turizma na koji se oslanja naše gospodarstvo. Svi mi volimo, došavši u neku novu destinaciju, kušati okuse toga kraja i volimo da oni budu pripremljeni i prezentirani na odgovarajućoj razini. Zato su nam dragocjeni naši učenici strukovnih zanimanja u sektoru Turizam i ugostiteljstvo. Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

Projekt “Pag na meniju” temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji “Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku” i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela.

Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete “na terenu”, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku”, koje je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala u tri izdanja. Specifičnost te knjižice recepata je u tome što su svi recepti pisani standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). Osim toga, knjižica je objavljena 2019. godine i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.
Sljedeći javni poziv za „Pag na meniju“ bit će objavljen polovicom travnja godine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

PAG NA MENIJU Javni poziv za dodjelu oznake posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga

Glas otoka