Foto: Press/Grad Pag
GLAS OTOKA PAG

Dodjela prve oznake Posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga

Srednja škola Bartula Kašića Pag u suradnji s partnerima – Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja, u petak, 26. ožujka u 11 sati, u Kneževom dvoru u Pagu svečano će dodijeliti certifikate posebnog standarda “Pag na meniju”, tradicionalne kuhinje otoka Paga, ugostiteljskim objektima. Prve certifikate dobit će sedam ugostitelja s otoka Paga koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.

Press

Poseban standard “Pag na meniju” ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude. Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšat će se turistička ponuda otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te će se očuvati od zaborava. Proširit će se znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji te na taj način potaknuti njenu primjenu u lokalnim restoranima, a kod turista proširiti autentičnost doživljaja destinacije. Kako je zanimanje kod turista za gastronomsku ponudu u posljednjih nekoliko sezona u kontinuiranom rastu, na ovaj način će se značajno utjecati na promidžbu otoka Paga te izaći iz okvira ponude isključivo temeljene na moru i suncu.

Press

Namjera projekta “Pag na meniju” jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića, poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru te promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

Novi javni poziv za sve zainteresirane ugostitelje sa otoka Paga bit će objavljen polovicom travnja 2021. godine.

O projektu “Pag na meniju”

Cilj je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Također, provedbom ovog projekta povećati će se kvaliteta vještina učenika koji će raditi u ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga (Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")