Foto: Fenix transfer
POLITIKA

Otvoreno pismo tvrtke Fenix transfer GV-u Grada Malog Lošinja

Glen Fuks kao direktor Fenix transfer j.d.o.o. iz Nerezina na otoku Lošinju uputio je otvoreno pismo predstavnicima građana u vijeću Grada Maloga Lošinja neposredno pred održavanje 33. sjednice, posljednje u ovom sazivu, kako bi skrenuo pozornost na, ističe, nepošten odnos pri dodjeli gradskih potpora. Otvoreno pismo je uputio predstavnicima građana iz razloga jer u Gradu ne nailazi na odgovore. Također, predmet se nalazi i pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.

Otvoreno pismo prenosimo u nastavku, u cijelosti.

Poštovani vijećnici Grada Maloga Lošinja!

Vlasnik sam novoosnovane firme čija je glavna djelatnost taxi prijevoz. Dodatno sam usavršio obrazovanje za navedeno, a u firmu uložio sve što sam imao, od financijskih sredstava do iskustva i svakog slobodnog trenutka. No, provesti zimu na otoku je iznimno teško, obzirom da Grad živi samo za vrijeme turističke sezone. I sa time se suočavaju svi poduzetnici na ovom području. Prema tome i svim poduzetnicima je dana mogućnost prijave na Javne pozive za bespovratna sredstva koje propisuje Grad svake godine, a sve prema zakonskim propisima u obliku državnih potpora.

No, moj zahtjev za bespovratna sredstva je odbijen. Razlog odbijanja: supruga mi je zaposlenik Grada. Supruga koja nema veze sa Odsjekom u Gradu koji propisuje Javni poziv. Do dan danas također ne znamo ni tko su članovi Povjerenstva za provedbu javnog poziva. Na navedeno, Grad se očitovao na sljedeći način, citiram: “Mišljenja smo da, kada ova odredba ne bi bila sastavni dio Programa, ne bi bilo nikakvih ograničenja i na javne pozive bi se mogli javiti i zaposlenici Grada, kao i članovi obitelji. Smatramo da bi time takvi prijavitelji bili u povlaštenom položaju u odnosu na sve druge prijavitelje”.

Prema tome, 11.ožujka 2020. godine dostavio sam Visoko upravnom sudu RH zahtjev za ocjenu zakonitosti “Programa mjera poticanja poduzetništva na području Grada Maloga Lošinja za razdobolje 2018 – 2020. godine, objavljen u Službenim novinama PGŽ, broj 35/18, a sve prema razlogu odbijanja: “Pravo na potporu ne može ostvariti fizička osoba koja je zaposlenik GML ili član Povjerenstva za dodjelu potpora, niti osoba koja živi u zajedničkom kučanstvu sa zaposlenikom GML ili članom Povjerenstva. Isto pravilo primjenjuje se i na vlasnike, odnosno direktora pravne osobe”.

Gradonačelnica je Programom direktno onemogućila svim članovima kućanstva djelatnika zaposlenih u Gradu da ostvari financijska sredstva putem predmetnog programa, bez ikakve mogućnosti izuzimanja, odnosno na protuzakonit način. Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne podrazumijeva službenike javnih institucija, već samo npr. članove Povjerenstva što im svejedno ne oduzima mogućnost izuzimanja sudjelovanja u predmetnom.

Na Internet stranicama Ministarstva uprave dan je odgovor da svi koji nisu u direktnom sukobu interesa mogu biti korisnici ugovora o bespovratnim sredstvima. U ovom slučaju službenik je zaposlen u drugom odsjeku, na drugom opisu posla i bez obzira na to priložio je izjavu da nema nikakve veze sa povjerenstvom niti sa objavljenim javnim pozivom, ali svejedno to nije bilo dovoljno i zahtjev je odbijen. Što je službenik trebao napraviti? Dati otkaz? – jer je samo ta mogućnost preostala.

Nadalje, bez obzira na razlog odbijanja, zahtjev za ocjenu zakonitosti predmetnog programa podnesen je iz razloga što se isti donosi temeljem zakonskih propisa koji se odnose na odredbe kojima gradonačelnik samo priprema prijedloge općih akata, dok iste donosi Gradsko vijeće, te da su nositelji provedbe mjera i instrumenata razvoja malog gospodarstva jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave.

Nadalje, Gradsko vijeće je usvojilo Pravilnik o načinu dodjele i korištenju sredstava potpore za poljoprivredu, obrt, malo i srednje poduzetništvo koji je objavljen u Službenim novinama PGŽ, broj 29/14 i 17/15) koji je još uvijek na snazi jer nije poništen predmetnim programom. Samim time, postoje dva akta kojima se uređuju mjere, korisnici, kriteriji, način dodjele i korištenje sredstava potpora za poljoprivrednike, obrtnike, mala i srednja trgovačka društva na području GML.

Programom se zakonski očigledno trebao poništiti Pravilnik, što nije moguće jer gradonačelnik ne može poništiti akt Gradskog vijeća. Obzirom da Visoko upravni sud još uvijek nije riješio moj zahtjev, i ove godine sam predao dokumentaciju na Javni poziv za bespovratna sredstva. Krajem 2020. godine, kako je navedeno na Internet stranici Grada Maloga Lošinja, gradonačelnica je potpisala ugovore sa svim korisnicima, a moja firma do dana današnjeg nije ni dobila odgovor. Pretpostavlja se da sam odbijen radi istog razloga, ali po zakonskim propisima trebao bih dobiti nekakav odgovor.

Molio bih mišljenje gradskih vijećnika na sljedeće:

Ukoliko je zaposlenicima Grada, kao i članovima njihovih obitelji onemogućeno javljanje na javne pozive, a radi povlaštenog položaja, dali je onda isto tako trebalo navedeno onemogućiti i gradskim vijećnicima koji su također dobili poticaje i dali se kuma gradonačelnice smatra u ovom slučaju članom obitelji ili ista nije bila član obitelji kada je primila poticaje?

Zašto se takve osobe ne smatraju osobama u povlaštenom položaju, kada su u više povlaštenom položaju od jednog običnog djelatnika gradske uprave?

Također, obzirom da je prema zakonskim propisima, a i Programom, Grad Mali Lošinj obavezan, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (»Narodne novine« RH, br. 25/13 i 85/15), kao tijelo javne ovlasti, a radi upoznavanja javnosti, omogućiti pristup informacijama o svom radu pravodobnom objavom na internetskim stranicama ili u javnom glasilu zašto nije dobiven odgovor na pitanje o popisu svih dodijeljenih sredstava odnosno korisnika, a postavljeno putem zahtjeva za pristup informacijama? – bez obzira što je pitanje zatraženo, popis svih korisnika trebao bi biti javno objavljen kao i u svim drugim gradovima. Dali se skrivaju korisnici ostvarenih sredstava jer se nalaze u povlaštenom položaju?

Ovim putem tražim odgovor jer na niti jedan drugi način ga ne mogu dobiti. Naglašavam da se radi o mladoj obitelji sa jednim djetetom i drugim na putu, a gradonačelnica stalno navodi kako podržava mlade i poduzetne ljude što svojim postupcima u ovom slučaju ne potvrđuje. Nažalost, ukoliko se promjene ne dogode biti ću samo još jedan poduzetnik i još jedna mlada obitelj koja je iselila sa otoka. S poštovanjem, Glen Fuks”.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Otvoreno pismo ministru financija, Poreznoj upravi i Erste banci

Vedran Morin