Ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija, mag.oec.
GLAS OTOKA LOŠINJ

Investicijski ciklus i kapitalna ulaganja u lučku infrastrukturu Županijske lučke uprave Mali Lošinj

Ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija predstavlja za Glas otoka niz projekata lučke infrastrukture kao ciklus neprestanih kapitalnih ulaganja u luke i lučka područja u nadležnosti Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

Županijska lučka uprava Mali Lošinj je u povijesnom investicijskom ciklusu ulaganja u lučku infrastrukturu u lukama i lučkim područjima svoje nadležnosti gdje se izgrađuju nove rive, lukobrani, trajektne rampe dograđuju, saniraju i rekonstruiraju operativni platoi i pasarele, a sve u svrhu poboljšanja uvjeta života na otoku i otocima lošinjskog arhipelaga i kvalitetnijeg prometnog povezivanja.

U nizu projekata, uz neizostavnu podršku Osnivača Primorsko-goranske županije, od pravodobne pripreme i provedbe projekata koji su u tijeku, ŽLU Mali Lošinj ističe dva europska projekta koja su financirana iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, kojih je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i SAFU odobrilo, a to su projekti “Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije — Il. faza” u vrijednosti od 34,5 milijuna kuna i “Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju” u vrijednosti od 81,3 milijuna kuna, koji je ujedno i najveći projekt po iznosu odobrenih sredstava u Primorsko-goranskoj županiji i drugi najveći na Jadranu.

Vrlo su značajni projekti “Dogradnja operativnog mola u luci otvorenoj za javni promet Rovenska” na području Velog Lošinja u vrijednosti od 6,1 milijun kuna, nadalje, projekt “Sanacije obalnog zida Rive Lošinjskih kapetana” u luci Mali Lošinj u vrijednosti od 450 tisuća kuna, projekt “Rekonstrukcije komunalnih dijelova luka, sidrenih sustava i raspored vezova u lukama nadležnosti” u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna, projekt “Održavanje i podizanje lučkog standarda u lukama nadležnosti” u vrijednosti od 750 tisuća kuna, te prvi dio projekta “Dogradnja pristana i trajektne rampe u luci Susak2 u vrijednosti od 21 milijun kuna. Dakle, ŽLU Mali Lošinj je od 2018. godine do danas prijavila, započela i provodi projekte iznimnog značaja u ukupnoj vrijednosti od 146.5 milijuna kuna, a dio koji pripada europskim projektima iznosi 115.8 milijuna kuna.

Isto tako, u pripremi nadolazećih projekata ŽLU Mali Lošinj ističe, projekt “Rekonstrukcija pristaništa Vela riva i komunalnog dijela luke Škverić” u luci Mali Lošinj, u vrijednosti od 16 milijuna kuna, projekt “Dogradnja pristana i trajektne rampe u luci Susak 3. i 4. faza” u vrijednosti od 32 milijuna kuna, projekt “Nabava, zamjena postojećih i ugradnje novih pontonskih gatova po fazama u bazenu Poljana-Runjica” luke Mali Lošinj, u ukupnoj vrijednosti od 9 milijuna kuna i projekti koji su iznimno potrebni i značajni za luke Osor, Nerezine , Veli Lošinj i Vele Srakane.

Osnovni ciljevi svih spomenutih projekata jesu otvaranje novih radnih mjesta, osiguravanje sigurnog veza brodskih i brzobrodskih linija tokom cijele godine, razvoj prometne infrastrukture, valorizacija pomorskog dobra, osiguravanje dostatnog broja komunalnih vezova i razvoj prometnog pravca i logistike u vidu razvoja pomorskog linijskog prometa, a kao dokaz tome navodimo jednu od inicijativa dviju županijskih lučkih uprava, Malog Lošinja i Raba, za uspostavom cjelogodišnje brodske pomorske linije na relaciji Veli Lošinj Rab-Veli Lošinj koji bi povezivao dva susjedna otoka i mnogim žiteljima omogućio lakši, brži i ekonomičniji transfer.

Cjelokupan niz pripremljenih projekata, onih u provedbi i onih za koje ćemo aplicirati jesu dokaz i ogledni primjer kontinuiteta rada i ustrajnosti ŽLU Mali Lošinj, da žiteljima otoka lošinjskog arhipelaga i otoka Lošinja omogućimo osnovne preduvjete za dostupniji i kvalitetniji život, uvjete za cjelogodišnje sigurno pristajanje brodara u nacionalnom i međunarodnom pomorskom prometu a tako i poboljšanje pružanja usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine i integraciju svih naših otoka u širu prometnu mrežu s tendencijom spriječavanja daljnjeg iseljavanje otočnog stanovništva.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Ponton kao najbolje rješenje za povezivanje Ilovika s Lošinjom za vrijeme radova u luci Mrtvaška?

Vedran Morin

Inicijativom dviju lučkih uprava, morskim putem se povezuju Lošinj i Rab

Glas otoka

FOTO Kreće realizacija projekta dogradnje luke Mrtvaška na Lošinju

Glas otoka