Foto: Press (MinT)
HRVATSKA

Održan sastanak ministrice turizma i ravnatelja HZJZ-a s direktorima regionalnih turističkih zajednica

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je video sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica na kojemu je sudjelovao i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a iznio je informacije o trenutačnoj situaciji s pandemijom u Republici Hrvatskoj te detaljnije pojasnio procese na razini Europske unije vezano uz prijedlog “Zelenog certifikata”, koji bi sadržavao informaciju o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na COVID, a njime bi se trebalo osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje država članica u pogledu uvjeta za prelazak granice.

Također je pojasnio kako je na razini Europske unije postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no većina država članica, uključujući i RH, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR testom. Istaknuo je kako je za testiranje brzim antigenskim testovima potrebno medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni. U tom kontekstu je direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno kako će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju.

Direktori regionalnih turističkih zajednica trebali bi sljedećeg tjedna dostaviti Ministarstvu svoje prijedloge punktova za testiranje turista u pojedinim županijama u koordinaciji s regionalnim zavodima za javno zdravstvo. Kod određivanja punktova treba voditi računa o njihovoj svrsishodnosti u kontekstu potreba određene županije, kao i mogućnosti obavljanja testiranja (osobito brzim antigenskim testovima) tijekom vikenda, kada su turistička kretanja uobičajeno najdinamičnija. Obzirom da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni. Popis punktova za testiranje bit će objavljen na stranici Safestayincroatia.hr.

“Intenzivirali smo pripreme za nadolazeću turističku godinu, dogovaramo dodatne punktove za testiranje u turističkim mjestima kako bismo našim turistima boravak u Republici Hrvatskoj učinili što ugodnijim i sigurnijim. Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od najvažnijih elemenata uspjeha predstojeće sezone”, zaključila je ministrica Brnjac.

Na sastanku su iznesene informacije o provedbi i tijeku kampanje “Safe Stay in Croatia”, koja je polučila značajan interes i na stranim tržištima, posebno u kontekstu povoljnije epidemiološke situacije u RH. Zaključeno je kako je najvažniji preduvjet za pripremu ove turističke godine ostati u zelenom, čemu će pridonijeti ubrzanje procesa procjepljivanja, osobito turističkih djelatnika, kao i pridržavanje epidemioloških mjera i protokola. Omogućavanje jednostavnog pristupa testiranju za turiste i olakšavanje prijelaza granice bit će dodatni poticaj turistima da za svoj odmor izaberu upravo Hrvatsku.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Donesena tri pravilnika koja bi, prema najavama Ministarstva turizma, trebala rasteretiti turistički sustav

Glas otoka

Vlada uspostavlja nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde

Josip Radić

Održan webinar na temu Hrvatske kao sigurne i atraktivne destinacije

Glas otoka