Press/PGŽ
HRVATSKA ISTRA I KVARNER

Na sjednici Turističkog vijeća TZ Kvarnera predstavljene promotivne aktivnosti za turističku godinu

U srijedu 10. ožujka u Guvernerovoj palači održana je sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera. Na sjednici su, između ostalog, usvojeni Izvješće o izvršenju Programa rada TZ Kvarnera za 2020. godinu te Izvještaj o obavljenom nadzoru.

Direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov, izložila je sve odrađene promotivne aktivnosti TZ-a tijekom siječnja i veljače, ali i predstavila pripreme za aktivnosti koje će uslijediti u narednim mjesecima. Tako je TZ Kvarnera tijekom siječnja i veljače već odradila niz virtualnih prezentacija i radionica za slovensko tržište, i to s naglaskom na eno- gastronomiju. Prezentacije i radionice odrađene su na inovativan način, a snimili su se posebni kratki filmovi tijekom kojih su pripremana jela, turistički vodiči su odradili vođenja po destinacijama ili posebnim lokacija npr. Riječka tržnica ili su primjerice sudionicima eno radionice u suradnji s udruženjem “Vina Kvarnera” na kućnu adresu dostavljene boce vina kako bi ih tijekom online radionice sommelierka vodila kroz degustaciju.

U narednim mjesecima dogovoreno je još nekoliko virtualnih prezentacija i radionica, i to prva prezentacija održava se već u petak 12. ožujka u sklopu najveće svjetske turističke burze ITB Berlin, koja se ove godine održava u online izdanju. Odmah nakon slijede nam prezentacije u sklopu Meetex-a, koji okuplja predstavnike kongresnog i poslovnog turizma, zatim prezentacija u Italiji (23.03.), tijekom travnja u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj, te u Poljskoj (10.06.).

“Puno truda ulažemo kako bi virtualno dočarali doživljaj Kvarnera kroz mirise, okuse i priču o kvarnerskim atrakcijama. Svojim aktivnostim na ovaj način nastojimo održavati prisutnost i vidljivost kod gostiju kako bi Kvarner ostao na “listi njihovih želja” i kako bi se odlučili posjetiti nas čim to bude bilo moguće. Uz virtualne prezentacije i radionice provodimo i kampanje oglašavanja s našim gospodarstvom, ali i inozemnim partnerima – autobuseri, brodari, avio-prijevoznici i željeznički prijevoznik RegioJet (koji će i ove godine, po svemu sudeći, biti hit). Kroz naše aktivnosti, najveći naglasak stavljamo na našu tradiciju zdravstvenog turizma te razvijenu zdravstvenu ponudu i infrastrukturu, jer u ovo “doba korone” ali i “post korona” razdoblju, koje svi željno isčekujemo, dobro je znati da postoji mjesto gdje možete doći po zdravlje i na oporavak”, naglašava direktorica TZ Kvarnera.

Temelj vraćanja povjerenja gostiju, kaže, ipak će biti pitanje epidemioloških standarda i zdravstvene sigurnosti na destinaciji.

“Zbog toga, sudjelujemo i potičemo sve dionike u kvarnerskom turizmu da pristupe nacionalnom programu – kampanji koju vodi Ministarstvo turizma i sporta, pod nazivom “Safe Stay in Croatia”. Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva turizma i sporta, s područja Kvarnera vlada velik interes za uključenje u projekt i do sada je izdano 900 oznaka raznim subjektima”, ističe Irena Peršić Živadinov.

Uz zdravstveni turizam, smatraju iz TZ Kvarnera, i ove godine za očekivati je kako će najveći interes među gostima vladati za suncem i morem, nautikom, aktivnim odmorom.To su sve proizvodi u kojima Kvarner ima što za ponuditi i što naglašavamo u našoj promociji. Upravo zbog toga, ovo vrijeme iskorišteno je kako bi se dodatno radilo na razvoju naših projekta brendiranja – od novih oznaka koje će uskoro biti objavljene, do primjerice edukacija za iznajmljivače i biciklističke vodiče koje su u planu.

“Čeka nas vrlo zahtjevna i neizvjesna sezona. Intenzivno radimo promociju na tržištima koja su nam u ovom trenutku najbitnija i s kojih je najizvjesnije da bi gosti mogli doputovati. 2020. godinu smo odradili iznad svih očekivanja te se i sada borimo za svakog gosta unatoč nemilosrdnim okolnostima pandemije. Vjerujemo da i ove godine, zajedničkim snagama i sinergijom privatnog i javnog sektora, možemo pokazati koliko je kvarnerski turizam prilagodljiv i izdržljiv. Zbog toga smo i na današnjoj sjednici Turističkog vijeća donijeli odluku da maksimalno povećamo sredstava za pomoć turističkom gospodarstvu i to kroz udruženo oglašavanje. A važno je naglasiti kako budžet Turističke zajednice Kvarnera nastojimo očuvati i najveći dio sredstava ulagati u našu primarnu zadaću a to je promocija i podrška razvoju turizma. Stoga gotovo 50% plaća djelatnica osiguravamo kroz Europske fondove odnosno EU projekte na kojima smo partneri”, govori Irena Peršić Živadinov.

Župan Zlatko Komadina i predsjednik Skupštine TZ Kvarnera osvrnuo se na usvojena financijska izvješća, s kojima je ističe zadovoljan.

“I u ovim Covid vremenima za 10% prebačen je prošlogodišnji plan, a za ovu godinu projekcija je ostvarenje 70% prihoda iz turistički rekordne 2019. godine. Prednost destinacije Kvarnera je blizina i mogućnost dolaska gostiju automobilima. Naša komparativna prednost je i struktura smještaja jer se u vrijeme epidemije najviše traži privatni smještaj. Svi se nadamo smirivanju situacije, što će onda donijeti i bolje turističke rezultate“, rekao je Komadina.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Kvarner predstavljen na najvećem talijanskom turističkom sajmu

Glas otoka

Turistički rezultati na Kvarneru: Od početka godine ostvareno 60% noćenja

Glas otoka