Foto: croatia.hr
POLITIKA

UGP zaziva restart Event industrije: ‘Vlada zaboravila na glavni motor hrvatskog turizma’

U 2020. godini u jeku pandemije otkazana je većina manifestacija poput Ultra Music Festivala, In Musica, Špancirfesta, Adventa, Motovun i Zagreb film festivala, Weekend Media Festivala, Croatia Boat Showa, Place 2 Go međunarodnog sajma turizma, Reboot Infogamera i drugih. Otkazane su mnogobrojne koncertne turneje, predstave, zatvoreni su noćni klubovi i otkazane su gradske manifestacije koje su prepoznatljivi kulturno-turistički simboli gradova te destinacija, podsjetila je danas Udruga Glas poduzetnika.

Organizatori su najavili svojim posjetiteljima povratak u 2021. godini, ali zbog neizvjesne situacije oko plana popuštanja epidemioloških mjera dovodi se u pitanje stotine tisuća rezerviranih turističkih aranžmana i zaustavljaju se sve buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati. Stoga se iu UGP-a osvrću i upozoravaju da je upravo event industrija jedan od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koja prema Unisonovom istraživanju s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika čine 6,3 % BDP-a.

Podsjećaju i da je Hrvatska u 2014. godini osvojila nagradu “Dance Nation of the Year” kao najbolja festivalska destinacija u Europi, a samo prošle godine otkazano je preko 100 festivala koji u Hrvatsku iz godine u godinu privlače oko milijun posjetitelja iz čitavog svijeta. Bitnim UGP ističe i da se gosti u državi u prosjeku zadržavaju čak 7 dana.

“Za sve tipove manifestacija, od manjih, srednjih i većih, ključan je plan otvaranja event industrije. Ističemo da je za uspješnu organizaciju manifestacije potrebno uložiti mjesece, pa čak i godine planiranja. Najava plana otvaranja u posljednjem trenutku najugroženijeg sektora koji ne radi već čitavu godinu, polučit će samo ponovno otkazivanje svih manifestacija u Hrvatskoj! Budući da je event industrija prošle godine zabilježila pad od čak 95%, bilo kakav ponovni ulazak u rizik od otkazivanja i planiranja evenata mora biti sveden na minimum odlukom i najavom plana Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer u neizvjesnoj situaciji u kojoj nisu definirani plan rada i uvjeti održavanja evenata, prijeti kompletnim kolapsom event i kreativne industrije”, navode iz Udruge.

Sve veća neizvjesnost po pitanju održavanja evenata koji su ključni za opstanak glazbene, kulturne i turističke industrije, razlog su pitanja: Kada i pod kojim uvjetima organizatori kulturnih, glazbenih, gastro i turističkih događanja mogu očekivati povratak evenata u 2021. godini?

“Trenutna situacija s pandemijom virusa COVID-19 u Hrvatskoj svedena je pod kontrolu uz stalan pad zaraženih i cijepljenje najugroženije populacije, što nam kao industriji daje više optimizma nego u 2020. godini. Nadamo se da će se eventi konačno moći planirati i održavati, ali kao preduvjet Vlada, Stožer i nadležna Ministarstva moraju donijeti mjere kojima će pomoći ovoj industriji”; rekao je Adnan Mehmedović iz Odbora za evente udruge Glas poduzetnika.

Poduzetnici koji su dio event industrije okupljeni unutar UGP-a, predlažu nekoliko nužnih i hitnih mjera koje su poslane i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u dopisu:

1. Prije svega, apeliramo na nadležna tijela da što prije izdaju jasne mjere, upute i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite koje bi omogućile otvaranje event industrije uz poštivanje svih epidemiološkim mjerama.
2. Apeliramo da potpore za očuvanje radnih mjesta ostanu na snazi sve do trenutka kada se manifestacije mogu održavati bez ograničenja.
3. Molimo Ministarstvo kulture i medija da podrži što hitniju objavu plana otvaranja event industrije. Također, apeliramo da se osnuje financijski “Fond oporavka” za 2021. godinu po uzoru na druge države Europske unije kako bi se pomoglo tvrtkama organizatora da prebrode buduće razdoblje i konsolidiraju svoja poslovanja nakon godinu dana zabrane rada.
4. Također, apeliramo da Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice podrže sve manifestacije na svojim destinacijama kroz dodjeljivanje besplatnih lokacija manifestacijama. Na taj način, potaknut će organizatore da se ponovno upuste u rizik organizacije događaja, zaključuju iz Udruge Glas poduzetnika.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Udruga Glas poduzetnika obilježava godinu dana postojanja

Glas otoka

UGP: ‘Mjere koje je Vlada RH ponudila putničkim agencijama su sramotne’

Glas otoka

UGP se pita zašto plan trošenja milijardi iz Europske unije nije transparentan

Glas otoka