Press/GD
DALMACIJA HRVATSKA

Održan sastanak pomorskih agenata iz Dubrovnika s gradonačelnikom Frankovićem

Nastavno na ukidanje zabrane uplovljavanja brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je u ponedjeljak 08. ožujka sastanak s pomorskim agentima iz Dubrovnika, a sastanku je prisustvovao i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Naime, Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o prestanku važenja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima donesena je upravo zahvaljujući inicijativi Grada Dubrovnika, a na snagu je stupila 01. ožujka. Gradonačelnik Franković rekao je uvodno da je to prvi, ali važan korak prema ponovnom pozicioniranju Dubrovnika kao poželjne i neizbježne destinacije na tržištu kružnih putovanja.

“Dok čekamo jednoobrazna pravila postupanja za Europsku uniju, važno je da ne sjednimo skrštenih ruku te da mi postavimo svoja“, rekao je gradonačelnik podsjetivši da je Hrvatska prošle godine kao jedina europska država otvorila vrata gostima iz Sjedinjenih Američkih Država, što Franković smatra dobrim potezom.

“Djelujemo proaktivno od samog početka pandemije. Tržište međunarodnih krstarenja je specifično i bez obzira na značajan interes posebno je pravovremeno poslati poruku da smo otvoreni i komunicirati jasne protokole. Mi smo već pripremili određene prijedloge koje ćemo u vidu inicijative uputiti prema nacionalnom stožeru”, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je rekao i da je Grad Dubrovnik u stalnoj i partnerskoj komunikaciji s krovnim udruženjem kruzing industrije CLIA-om (Cruise Lines International Association) te da se provode pripremne aktivnosti za aktivaciju i ovog tržišta. Velika pozornost posvećuje se zdravstvenim i sigurnosnim protokolima. Sve kompanije izradile su stroge zdravstvene protokole, a koje je Viking Cruises već predstavio Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ti protokoli podrazumijevaju PCR testiranje putnika prije ulaska u avion, novo testiranje prilikom ulaska na brod u Dubrovniku te potom svakodnevno testiranje tijekom putovanja.

Pomorskim agentima koji posluju u Dubrovniku poručio je da im Grad kao partner stoji na raspolaganju te im je uputio poziv da se obrate za pomoć u prevladavanju administrativnih i drugih prepreka s kojima se u radu susreću.

“Naš zadatak je da vam tu pomoć pružimo“, zaključio je dubrovački gradonačelnik.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj prihvatio Plan za smanjenje onečišćenja plastikom

Glas otoka

Grad Dubrovnik isplatio uskrsnice za 1565 dubrovačkih umirovljenika

Glas otoka

Dubrovački gradonačelnik traži da se Britancima dopusti ulazak u Hrvatsku bez obvezne samoizolacije

Glas otoka